Do kin vstupuje film o objeviteli podmořských hlubin Jacquesu Cousteauovi. Máme natočené unikátní vzpomínky Čecha, který s ním úzce spolupracoval

Dramatické souboje se žraloky na moři, ale i se Zátopkem na souši. Pamatujete ještě nadějného atleta Ladislava Kořána?

Francouzský dobrodruh a oceánolog Jacques Cousteau stojí za vývojem dýchacích přístrojů (akvalungů), konstrukcí ponorek a hlubokomořských kamer. Ze života pod hladinou udělal doslova své nebe. Od 12. ledna 2017 vás o tom přesvědčí životopisný snímek Odysea s Audrey Tautou v roli Cousteauovi manželky Simone.

Na palubě Cousteauovi legendární lodě Calypso ale najdete i české stopy. Patří Ladislavu Kořánovi. Kdysi spolu se Zátopkem závodil v atletice, pak se jako podnikatel znelíbil režimu. 18 let strávil v uranovém lágru a pak utekl. Souboje se Zátopkem a režimem na souši vyměnil za souboje se žraloky na moři.

Zkoumal jsem dno pod Calypsem

„Madam Cousteau mi i říkala: Pojď já tě tam spustím mezi ty žraloky v kleci. Ale na to já jsem si netroufal,“ svěřuje se v reportáži Karla Tejkala. V audiozáznamu vás Kořán provede po lodi Calypso a seznámí s jeho hodně svéráznou posádkou. Uslyšíte v ní ale i dramatizaci Cousteaouova deníku.

V pozdějším věku se Kořán přestěhoval na skoro neznámý ostrůvek, který má 20 km na délku a 9 km na šířku, stálou teplotu nad 26 stupňů a je lemován korálovým útesem. Tenhle ráj na zemi je ale součástí Severních Marian, z kterých odlétal bombardér s jadernou bombou na Nagasaki a Hirošimu. O tom uslyšíte v reportáži Osmdesátiny českého kluka na ostrově Saipan.

Originální akvalung

Ladislav Kořán v roce 2015 zemřel. Bylo mu 90 let. Ještě v roce 2014 ale do Českého rozhlasu zavítal instruktor potápění Jan Wolf s unikátními předměty: originální potápěčskou automatikou (dýchací přístroj) Jacquese Cousteaua a kovovým podmořským pouzdrem na fotoaparát. Podívejte se ve videu!

autor: rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.