Dokumenty Dvojky zazní na festivalu Jeden svět

11. únor 2016

Letošní novinkou Jednoho světa jsou dokumenty, které neuvidíte. Alespoň ne očima. Zaposloucháte se do nich a obraz dá příběhům vaše vlastní fantazie. S tvůrci z Českého rozhlasu můžete během festivalu debatovat o aktuálních tématech hned dvakrát.

Ukázka dokumentu Čechy Čechům – Bez nenávisti zazní v Diváckém centru Galerie Lucerna ve středu 9. března v 18:30. Jeho autor Dan Moravec natáčel s iniciativou Hate Free, tedy česky Bez nenávisti. Jak její členové uvádějí, usilují o život bez násilí a zášti. Sami jsou přitom terčem nenávistných útoků prakticky každý den – na internetu. Cloumá s námi nenávist ze strachu? Z nepoznaného? A co s ní?


Po poslechu každého dokumentu následuje debata s tvůrci a dalšími hosty. Klapky na oči dostanete na místě. Pomůžou vám rozhýbat fantazii.

Ve stejný den zazní i radiodokument Lenky Pitronové Promiň, ale nevím, kdo jsi! Autorka sleduje strach české veřejnosti z migrantů, reakce občanů, kteří se rozhodli uprchlíkům pomáhat, i příběhy samotných běženců na chorvatskosrbské hranici.

V sobotu 12. března v 19:00 Kateřina Jungová představí dokument Výhybka o lidech bez domova. Jsou mladí, inteligentní, práceschopní, relativně ještě silní, ale přesto žijí na ulici. Co stojí za tímto způsobem existence, který si zvolili? A měli vůbec na výběr? Radiodokument nabízí možnost nahlédnout skrze osudy tří mužů na problematiku bezdomovectví mladých lidí u nás.

Více informací najdete na stránkách festivalu Jeden svět.

autoři: Jeden svět , Tereza Hronová
Spustit audio