Dopis Cyranovi? Pro Zuzanu Maléřovou nic neobvyklého. Kudy chodí, tudy píše

21. únor 2015

S divadlem má mnohé společné, ale herečka to není. Žije fotbalem, ale šampiónka to není. Proniká do nejzazších koutů lidské duše, ale psycholožka to taky není. Vyzná se v srdci, často ho nosí na dlani, ale ani kardiologie není jejím oborem.

Není divu, že spisovatelka a publicistka Zuzana Maléřová bývá často zvána do Českého rozhlasu. Když ne jako moderátorka, tak jako oblíbený host. Umí krásně psát i vyprávět.

Na Dvojce je jako doma

Svým talentem vzbudit emoce navazuje a proplétá zdánlivě neslučitelné vztahy mezi lidmi a tím si každá její knížka získává stále více příznivců. Ta poslední, kterou pokřtila u příležitosti svého životního jubilea, nese název Dopis Cyranovi. Odhaluje v ní ze svého nitra víc, než kdy předtím…

Autorka ve své nové knize napsala prostřednictvím dopisů životní příběhy mnoha známých i méně známých osobností, včetně literární postavy Cyrana z Bergeracu, která to vlastně všechno zavinila.

Jak Lábus vyznal city Konvalinkové

Dopisy „neodeslané“ adresovala svým nejbližším. Nemocnému tatínkovi, obětavé mamince, dceři Alžbětě, synovi Jeronýmovi, herečce a malířce Blance Bohdanové – své tchýni. A samozřejmě i Vladovi Bohdanovi, manželovi, který se na knížce podílel svými fotografiemi.

Dopisy „v zastoupení“ napsala jménem někoho. Například jako synovec své tetě (Emě Černé), jako dcera matce (Sabina Ivě Janžurové) anebo jako Jirka Lábus své dlouholeté kamarádce Nadě Konvalinkové.

Poslechněte si to v iRadiu.

autoři: Zuzana Maléřová , Hana Švejnohová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.