Důmyslně skrytý trezor Karla Čapka. Obsah všechny překvapil

Když městská část Praha 10 kupovala od prasynovce Olgy Scheinpflugové vilu Karla Čapka, došlo i na několikaměsíční dokumentaci celé pozůstalosti. Všechny překvapil dosud neobjevený tajný trezor. A další poklad ležel na podlaze.

Archiváři ve vile bratří Čapků zdokumentovali dohromady cca 3500 předmětů. Přes 400 z nich ocenili jako možné kulturní dědictví. Cenný byl i obsah Čapkova trezoru. Jde o důmyslnou skrýš ve výklenku s nepřímým světlem. Po otevření dveří skříně se objeví komora plná polic. Na jedné straně má věšák se závorou a až pod ním je ukryt zámek trezoru.

V trezoru se našlo rodinné stříbro, příbory zajímavé zlatnické práce, a pak dopisy. Pro Olgu, pro TGM a od Josefa přímo z koncentračního tábora. „Pro mne osobně byly nejcennější Čapkovy skicáky. Dva sešity, do kterých si kreslil v době svých cest,“ říká archivář a dokumentátor Národního památkového ústavu Filip Srovnal. Původní skici Čapek překresloval jako ilustrace v zápiscích z cest.

H. G. Wells na kresbě Karla Čapka z knihy Anglické listy (1924)

Unikátní fotografie a poklad na podlaze

Samostatnou kapitolou je fotografický archiv spisovatele. V trezoru se totiž našlo několik sérií fotografií Dášeňky, které Čapek vybíral pro každé nové vydání knihy. Další poklad ležel přímo na podlaze. Odborník totiž prokázal, že Karel Čapek musel mít skvělý vkus na koberce.

Dášeňka na fotografii Karla Čapka

Nepořizoval je nahodile, ale se znalostí věci. „Podívejte se na jejich barvy, drží i po sto letech,“ upozorňuje archivář. Že by místo jednou mělo sloužit i veřejnosti pak potvrdil nález ručně psané závěti Boženy Konrádové, sestry Olgy Scheinpflugové. Přála si, „aby z domku byl jednou památník na Olgu a Karla.“

autoři: lup , Ondřej Kepka
Spustit audio