Dvě prestižní ocenění pro pořad Dvojky Dobrá vůle

9. duben 2015

Druhé a třetí místo v kategorii Rozhlas získala Dobrá vůle v novinářské soutěži Média na pomoc památkám. Pro Dvojku Dobrou vůli připravuje Tvůrčí skupina dokumentu Centra výroby.

Večerem 18. ročníku novinářské soutěže Média na pomoc památkám provázel moderátor Dvojky Václav Žmolík. A pořad Dvojky byl v úterý 7. dubna 2015 v prostorách Českého muzea hudby také oceněný. Dobrá vůle bodovala v kategorii Rozhlas druhým a třetím místem.

„Je to proniknutí do nového oboru. Památkám se věnujeme poslední dva roky, ale doteď jsme se zúčastnili soutěží na sociální a politická témata. Poprvé jsme se přihlásili sem a hned máme dvě ocenění, to je prostě fajn,“ říká o ocenění dramaturgyně Dobré vůle Lenka Svobodová.

Druhé místo pro Schovanky

Na druhém místě v kategorii Rozhlas skončil dokument Dobré vůle Schovanky by se divily. Popisuje činnost skupiny dobrovolníků ze Spolku klášter Chotěšov, který řadu let vdechuje život zdevastovanému premonstrátskému klášteru v Chotěšově.

„Musíme říct, že nás to velmi potěšilo, každé ocenění dodá energii a neději. A v případě památek, které nesou kus historie, se člověk dostává do souvislostí, které jsou někde nad námi. Doufáme, že až se to dozví občanské sdružení pro klášter Chotěšov, že je to potěší také,“ dodávají autoři dokumentu Miroslav Buriánek a Tamara Salcmanová.

Třetí místo pro Belulino

Třetí místo v kategorii Rozhlas patří dokumentu Belulino znamená krásno Dominika Mačase. Vypráví o Radoslavu Vichnarovi z Líšťan a jeho občanském sdružení Belulino, které vrací do života drobné památky na severním Plzeňsku.

„Cena mě potěšila. Je to důležitá zpětná vazba pro zoufalou duši autora, který má pocit, že jeho pořady poslouchá jen jeho rodina, ale ono to tak není. A taky reklama pro samotný pořad – dává mu druhý život, protože byl odvysílán, je pryč a takhle může získat nové posluchače,“ říká Dominik Mačas.

autor: Jakub Hritz
Spustit audio