Dvojka se vydává na maraton vysílání z Hradozámecké noci

26. srpen 2015

Deset míst, deset vysílání. Morava a Česko, hrady a zámky. Zábava a poučení od odpoledne do půlnoci. Výlety vyrážejí na Hradozámeckou noc.

To, že se Výlety s Dvojkou vydávají každý týden na místa zajímavá, zapomenutá a někdy i dávno ztracená, každý ví. Ale novinka, kterou jsme si přichystali na sobotu 29. srpna, tu ještě nebyla. Od 14.00 do 24.00 hodin se budou Světlana Lavičková a Václav Žmolík hlásit z míst, která se do projektu Hradozámecká noc přihlásila.

Všechno odstartují klasické a známé hodinové Výlety od 14. hodin na hradě Roštejn. A pak už to začne – Dačice, Landštejn, Šternberk, Nové Hrady, Bruntál, Rožmberk, Hradec nad Moravicí, Kunín a Kratochvíle.

Deset minut před každou celou hodinou se vám přihlásí Václav Žmolík nebo Světlana Lavičková z jednoho z těchto míst – z Moravy nebo Čech. A vždycky budou mít u sebe zajímavé hosty a přiblíží vám atmosféru, která u nich panuje.

„Bude to tak trochu „hoňka". Protože, když se podíváte na mapu a zjistíte, odkud odevšad budeme vysílat, tak si uvědomíte, že „času je málo a voda stoupá“. Na některé přejezdy máme sotva 30 minut a tak už se teď v duchu modlíme, aby nikde na cestě nevznikly problémy, protože pak to bude teprve ten správný adrenalin. Ale bude to stát za to a moc se na sobotu těším,“ říká Světlana Lavičková.

Pozadu nesmí ale zůstat ani Václav Žmolík. Václave, co Ty a Hradozámecká noc?: „Vím, že na památkových objektech, které jsem si vybral na Moravě, jsou opravdu velmi šikovní kasteláni, a tak jsem opravdu zvědavý, co spolu se svými nejbližšími spolupracovníky pro návštěvníky letošní Hradozámecké noci nachystali. Jistě opět překvapí. A naším prostřednictvím si budou moci trochu té kouzelné zámecké atmosféry užít i naši posluchači.“

O zvláštnosti vysílání svědčí ostatně i slova vedoucího programu Martina Jonáka: „Ani mistr světa v pozemní turistice, i kdyby byl z Japonska, by nikdy nestíhal takhle na přeskáčku a přitom skoro systematicky během několika hodin navštívit a užít si to, čím se naše země může pochlubit – dávné památky na naši minulost. To jen Dvojka ví, jak na to, a kdo si nás naladí, rychle se přesvědčí.“

Tak nezapomeňte poslouchat! Hradozámecká noc 2015 startuje na vlnách Dvojky už v sobotu 29. srpna ve 14. hodin. A pak pokračujeme až do půlnoci. Co vy na to? Přidáte se k nám?

autor: Jakub Hritz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.