Emil Viklický a Jazz na Hradě. Nový pořad Hudební podium na Dvojce

4. prosinec 2015
Hudební podium

Programová řada Hrají Big Bandy se dočkala drobných dramaturgických změn. Změnila i jméno. Čas vysílání ne. Nově tak každou neděli kolem 21:00 můžete poslouchat třeba Jazz na Hradě.

Startovním dílem nové podoby pořadu budou dva koncerty z cyklu Jazz na Hradě. Mohli jste už slyšet koncert George Mráze. V neděli 20. prosince po skončení rozhlasové hry můžete slyšet Emila Viklického ze záznamu koncertu v Míčovně Pražského hradu 17. října 2010. Pozor! Pořad se nearchivuje v iRadiu.

Na koncertě se sešli špičkoví hudebníci dvou měst: Chicaga a Prahy. Pražskému vystoupení předcházelo hostování Viklického se skupinou fenomenálního saxofonového virtuóza Richieho Colea v novém chicagském klubu BluJazz. Jejich společné muzicírování vyvolalo obdiv i v amerických podmínkách.

Richie Cole Q + Emil Viklický

Richie Cole a Emil Viklický se oba narodili v roce 1948 a oba jako stipendisté studovali na Berklee College of Music. Jinak každý z nich představuje jiný typ hudebníka. Richie Cole je vyhraněný instrumentalista, který se od začátku svého profesionálního působení upsal rozvíjení přínosu bebopu a jeho protagonisty Charlieho Parkera.

Emil Viklický je mnohostranná hudební osobnost (skladatel i interpret), mezinárodní úspěchy získal tvorbou scenickou (zejména filmová hudba), operní a komorní. Jako skladatel-interpret na sebe Viklický v jazzovém světě upozornil díky jazzové stylizaci moravské lidové i artificiální hudby (v zahraniční jazzové publicistice ho označují přívlastkem „Janáček jazzu”).

03069644.jpeg

Zazní skladby:

  1. Castle Bop (Richie Cole)
  2. Swinging with President Klaus (Richie Cole)
  3. Buhaina (Ray Brown)
  4. Cacharel (Emil Viklický)
  5. Song for Strayhorn (Gerry Mulligan)
  6. Confirmation (Charlie Parker
  7. Bossa Nova Eyes (Richie Cole)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.