Filipu Renčovi jsou ženy velmi blízké. Dlouhodobým vztahům se nedaří. Co Lída Baarová?

16. leden 2016

„Ze Slovenek jsem naměkko,“ říká slavný režisér. Vánoce ale strávil s českými herečkami. Těmi nejslavnějšími. Co na sebe ještě prozradil v pořadu Nezatloukat v době, kdy do kin vstupuje jeho nový film o kontroverzní české herečce?

Filip Renč loni v létě neoslavil padesátku. Bude prý slavit až stovku. A zřejmě hodlá i těch dalších 50 let zasvětit práci. Ve dne režíruje, v noci píše scénáře. Jeho pracovní nasazení a hektický styl života nevydýchala ani poslední přítelkyně, právnička Markéta.

Aby nebyl známý režisér na Vánoce sám, přijal pozvání své oblíbené herečky Simony Stašové a usedl s celou její rodinou ke štědrovečernímu stolu na chalupě u Jiřiny Bohdalové. A moc si to pochvaloval, i když jinak má slabost především pro talentované Slovenky…

Lída Baarová jako výzva

Aktuálně je osudovou herečkou Filipa Renče každopádně Lída Baarová. Film o této rozporuplné osobnosti české kinematografie a jejím nešťastném vztahu s „ďáblem“ Goebbelsem vznikal celých 15 let.

Zájem o něj projevily zahraniční distribuce, aspiruje na účast několika filmových festivalů. Hlavní představitelku, slovenskou herečku Tatianu Pauhofovou, si musel režisér tvrdě obhájit. Koho mu producenti spíš doporučovali? Poslechněte si z audiozáznamu.

Novou zkušeností pro Filipa Renče byla i spolupráce s německy mluvícími herci, kteří jsou u nás dobře známí z televizního seriálu Komisař Rex. Na sebemenší improvizaci si prý pánové v žádném případě nepotrpí…

První ocenění z rukou Alana Parkera

Filip Renč stál poprve před kamerou v pěti letech. V malém filmovém ateliéru shodou okolností nedaleko Českého rozhlasu. Role rošťáka mu zůstala až do dospělosti, i když se už za herce vůbec nepovažuje.

Svoje první velké ocenění za režii dostal na světovém festivalu studentských dokumentů v Mnichově v roce 1987. Teprve ve 3. ročníku na FAMU. Hlavní cenu mu už tenkrát předal věhlasný britský režisér Alan Parker, který se proslavil zejména filmem o skupině Pink Floyd.

autor: Hana Švejnohová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.