Hlasujte pro pohádkový výlet za českými princeznami

24. červen 2014

Česká klasika o létajícím ševci? Něco romantického od Jiřího Mahena v úpravě Františka Pavlíčka? Anebo pohádka naruby s Víznerem, Sovákem, Krampolem, Kanyzou a Brodským? Dejte svůj hlas v anketě a ovlivněte červencové vysílání!

Vybírejte pohádku na neděli 27. července, která vám zpestří pobyt u vody, v lese pod stanem nebo na chalupě. Času máte dost, protože hlasování probíhá téměř po celý měsíc a bude ukončeno ve středu 23. července ve 12:00.

Jan Drda: O princezně Jasněnce a ševci, který létal

Jen švec Jíra dokáže ušít střevíčky, nad nimiž se tají dech. Jen on dokáže vyrobit křídla, která mu dovolí létat. A jen jemu se podaří zdolat všechny nástrahy a získat princeznino srdce.

Pan král, nevlastní otec princezny Jasněnky, by ji rád viděl po boku sousedního prince. A v tomto směru se činí i tetka čarodějka. Ale princezna má svou hlavu a zamiluje se do Jíry.

V zámku po ní zůstane jenom jeden střevíc. A úkol pro čarodějnici zní jasně: najít Jasněnku a odvést ji na starý skalní hrad, kde musí její urozenost odpřísáhnout, že si vezme prince.

Ovšem tenhle ďábelský královský plán se nezdaří a Jíra s Jasněnkou k sobě po krátké prodlevě opět najdou cestu. Své v tom sehraje i druhý střevíček do páru a jedinečná ševcovská křídla, která Jírovi dovolí dolétnout až k pánu z Větrova a ke Sluneční paní.

Rozhlasovou dramatizaci klasické české pohádky Jana Drdy v roce 1993 připravil František Pavlíček a v režii Marii Křepelkové si v ní zahráli Magdalena Reifová, Jan Šťastný, Vladimír Brabec, Věra Galatíková a další.

Josef Lada: O statečné princezně

Honza a princezna

Pohádky Josefa Lady jsou vždycky tak trochu naruby. Princezna Máňa je moderní ženská, která řídí auto, pro slovíčko nejde daleko a nezalekne se ani čertů.

A tak jaký div, že nečeká na své vysvobození udatným Honzou, ale naopak. To ona se rozhodne vysvobodit Honzíka Bártů z moci pekla.

Čert Belzebub ho tam odnesl omylem. Zpátky ale Honza nemůže, protože co peklo uchvátí, zpět už nenavrátí. A tak musí čekat na své vysvobození. Máňa do pekla doletí na koštěti. V cukuletu splní tři úkoly a čerti, kterým nejdřív naháněla hrůzu, by si ji tam nakonec nejraději nechali.

Ale princezna rázně řekne: „Ne!“ A s Honzou odfrčí zpátky do obce Syslova, aby si tam vyzvedla odměnu, která jí právem náleží.

V rozhlasové dramatizaci pohádky z roku 1976, kterou napsala Marie Lhotáková, se v hlavních rolích představí Jorga Kotrbová a Oldřich Vízner, čerty si zahráli Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Jiří Kramol a Jan Kanyza. Režii měl Karel Weinlich.

Jiří Mahen: Račí princezna

Princ

Královský otec svého syna nešetří. Považuje ho za slabocha a třasořitku, který se má zocelit životní zkušeností. A proto ho vyšle do světa.

Domů se smí vrátit až jako opravdový muž, znamenitý lovec a proslavený rytíř. Potíž je v tom, že mladý princ po ničem takovém netouží. Jeho trápí jediné: chce získat za ženu Račí princeznu, která žije ve svém zámku na dalekém korálovém ostrově uprostřed jižních moří.

Osud sice svede ty dva dohromady, ale aby princ svoji vytouženou dívku opravdu získal, bude muset splnit její přání a postavit most. Vlastně dva mosty.

Ten první, korálový, se má pnout mezi ostrovem a vzdálenou pevninou. Jím princ osvědčí svoji moudrost a sílu. Druhý most musí vést k princezninu srdci a má vyjádřit hloubku a stálost princovy lásky.

Pokud se některý z těchto úkolů princovi splnit nepodaří, čeká ho návrat domů, kde nejspíš zas bude každému jen pro smích jako dřív.

0:00
/
0:00

Romantická pohádka Jiřího Mahena se stala v roce 1984 předlohou pro rozhlasovou dramatizaci, které se ujal František Pavlíček. V režii Karla Weinlicha účinkují Otakar Brousek ml., Miroslava Hozová, Jaroslav Konečný, Irena Kačírková, Josef Patočka a Eva Žižková.

autor: Václava Ledvinková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.