Hlasujte pro pohádku měsíce června

12. červen 2015

V červnové nabídce najdete romantickou pohádku o síle lásky, která vysvobodí prince z jeho labutí podoby s Vlastimilem Brodským, Bárou Kodetovou a Lindou Rybovou. A taky humorné vyprávění o princezně Žofince, která se přes odpor svých královských rodičů rozhodne provdat za ševce. Uslyšíte v něm Petra Nárožného, Marka Ebena a Sylvu Sequensovou. Hlasujte pro tu svoji!

Ovlivněte vysílání Dvojky v neděli 28. června 2015. Hlasování bude ukončeno ve středu 24. června ve 12:00.

Věra Provazníková: Labutí princ

Prince proměněného v labuť dokáže vysvobodit jen dívka, která si ho zamiluje i v této podobě. Najde se taková? Pohádka v režii Karla Weinlicha vás zavede do království Luny a království Slunce. Uslyšíte v ní Vlastimila Brodského, Barboru Kodetovou, Lindu Rybovou a další.

Touha po moci a nenaplněná láska dohnala mladou královnu k nejhoršímu. Svého nevlastního syna začarovala v labuť. Jeho otec, král království Luny, jej marně hledal. Princ proměněný v labuť mezitím dolétl do království Slunce, kde se do něj zamilovala krásná princezna. Zdálo se, že nebude dlouho trvat a princovo prokletí skončí. Princeznin nápadník kníže Noci se však svatbě rozhodl zabránit.

Co poradil princezně holoubek? Jaký svatební dar plánuje kníže Noci pro svou nastávající? Svolí král z království Slunce, aby se jeho dcera provdala za labuť? Spatří princ ještě někdy svého otce? Jak bude potrestána zlá macecha?

0:00
/
0:00

V režii Karla Weinlicha účinkují Vlastimil Brodský, Barbora Kodetová, David Novotný, Linda Rybová, Jana Vasmutová-Kličková, Antonín Hardt, Pavel Soukup, Karel Pospíšil a Hana Brothánková. Natočeno v roce 1982.

 

Dana Marešová: Princezna na verpánku

F. et E. Kompert, Letní společenské střevíce s páskem, 1900–1910

Proč princeznám vybírají ženichy vždy jejich rodiče? Princezna Žofinka se tuto tradici rozhodla změnit a svého budoucího muže si našla sama. Co na tom, že je to jen švec! V humorné pohádce uslyšíte Petra Nárožného, Marka Ebena, Sylvu Sequensovou a další.

Umanutá princezna si neustále vymýšlí. Odmítá vstát z postele, protože nemá puntíkaté šaty, nechce si vzít nápadníka, kterého jí vybrali její rodiče. Žofinka se rozhodla provdat se za ševce a nikdo jí v tom nemůže zabránit. Je ale prostý mladík vhodným ženichem pro princeznu? A co když se najednou švec Janek rozhodne být pekařem?

Poslechne někdy tvrdohlavá Žofinka své rodiče? Co je úkolem kouzelných dědečků? Proč je princezna najednou němá? Co je to verpánek? Jak funguje kouzelné ševcovské kladívko? Kolik přání může mít taková rozmazlená princezna?

V režii Karla Weinlicha uslyšíte Sylvu Sequensovou, Petra Nárožného, Marka Ebena, Vladimíra Hrubého, Janu Hlaváčovou a Petra Pospíchala. Natočeno v roce 1982.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.