Hovězí po italsku se zázvorem

30. září 2016

Jako přílohu doporučujeme dokřupava opečenou bagetu, kterou si máčíte v sosu. Anebo těstoviny, případně knedlík.

Ingredience:

500g libového hovězího
2 červené cibule
2 mrkve
2 stonky celeru
olivový olej
1 snítka rozmarýnu a lžičku strouhaného zázvoru
0,5 l ml suchého červeného vína
3 nasekané stroužky česneku
1 chilli paprička
2 červené papriky
1 celá palice česneku
200 g krájených rajčat
sůl a pepř

Příprava:

1. Nejdříve si připravte marinádu. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte a osmažte na oleji. Do hlubokého pekáče vložte maso, přidejte osmaženou zeleninu, rozmarýn a strouhaný zázvor a zalijte 500 ml vína.

2. Nechte maso alespoň 12 hodin v chladu. Když si vzpomenete, maso otočte. Druhý den marinádu slijte, maso zprudka opečte na oleji.

3. Vyjměte maso, přidejte cibuli, česnek, na čtvrtky nakrájené papriky a chilli papričku. Opečte.

4. Přidejte maso a podlijte vínem. Nechte trochu vydusit a přidejte rajčata, sůl a pepř.

5. V troubě pečte asi 2 h. Občas podlejte marinádou. Na konci pečení odklopte poklici, aby se povrch pěkně opekl.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.