Jak ulevit svému zažívacímu traktu během vánoc? (Rada pro tento den)

16. prosinec 2008

Spousta z nás odskáče Vánoce a konec roku přinejlepším zažívacími potížemi, smolaři pak žlučníkovou kolikou. Jak následky svátečního hodování napravit či je alespoň zmírnit bez prášků přírodní cestou, poradí bylinář Pavel Váňa, který má pravidelnou rubriku v časopisu Receptář.

Našemu zažívacímu ústrojí o svátcích na konci roku dá zabrat především přemíra tuků v masitých pokrmech. Střídmost jako preventivní opatření bývá většinou dost problematické dodržet. Co tedy dělat, když už potíže nastanou? Při překyselení žaludku, tedy při pálení žáhy, velmi dobře pomáhá obyčejný heřmánek.

Čaj z něj připravený je velmi účinný, pijeme jej 2-3x denně. Při bolestech po nadměrném požití alkoholu se mnohokrát osvědčil list artyčoku zahradního. Lžičku drogy spaříme 1/4 l vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Čaj popíjíme 2x denně. Při nápravě škod, které sváteční radovánky napáchaly na slinivce břišní, na játrech, žlučníku a ledvinách účinně působí Smil písečný. Jednu čajovou lžičku byliny spaříme 1/4 l vařící vody a necháme 20 minut louhovat.

Pozor, čaj je velmi hořký! Velmi dobrou prevencí je další léčivka slanobýl chlumní. Zlepšuje metabolismus tuků, upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a je také vhodná při redukci váhy. Čaj připravíme ze dvou čajových lžiček byliny, které necháme 20 minut louhovat ve 1/4 l vařící vody. Pijeme 2x-4x denně během jídla.

Ke zlepšení tvorby žluče můžeme využít jednoduchý čaj připravený ze směsi bylin smícháme:
10 g řešetláku počistivého
20 g kořene smetanky lékařské - pampelišky
10 g nati řepíku lékařského
40 g máty peprné

Polévkovou lžíci směsi pak zalijeme 1/4 l vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Pijeme 1/2 až 1 šálek před každým jídlem.

Na játra a střeva působí vhodně směs 60 g kořene čekanky a 40 g kůry krušiny olšové. Dvě čajové lžičky směsi spaříme 1/4 l vařící vody a necháme louhovat 20 minut. V průběhu dne popíjíme po malých doušcích.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka