Jan Čenský slyší na jméno Princ

7. březen 2015

Jako seriálový primář zbožňuje operace. Kdyby si herec Jan Čenský mohl znovu vybrat povolání, stal by se genetikem. Jak někdejší pohádkový princ prožíval sedm let v černém divadle Ta Fantastika? Jak zněla rada, kterou mu dal před zkouškami na konzervatoř Marek Eben?

Snad každý Čech má Jana Čenského spojeného s pohádkami. On sám miloval i ty rozhlasové a dodnes, když zazní znělka Hajajy, se pokládá a usíná. Prozradil také, že pokud někdo na ulici zavolá na svého psa: „Princi!“, zaručeně se ohlédne.

Princ s atletickou postavou

V mládí žil atletikou, a protože nebyl moc na učení, přihlásil se na hereckou konzervatoř. I když nebyl přijat, nevzdával to. Rok se učil vázat knížky a na druhý pokus už mu to vyšlo. Jeho profesorkou byla obávaná Jaroslava Adamová, ale k atletovi, který se dal na herectví, byla shovívavá.

Coby nadšený horolezec byl při natáčení filmu Jestřábí věž ve Vysokých Tatrách ve svém živlu. Mimo jiné se jeho kolegovi Radku Brzobohatému během natáčení narodil syn Ondřej a Jan Čenský byl u toho, když byl budoucí herec a muzikant pokřtěn přímo ve vodách Zeleného plesa.

Miss Prdkokrnoší

Kariéru moderátora odstartoval uváděním akce Miss Podkrkonoší, které zahájil větou: „Dámy a pánové, dovolte, abych vás přivítal u dalšího ročníku soutěže o Miss Prdkokrnoší.“ Na miss České republiky už se populárnímu herci podobné přebrepty naštěstí vyhýbaly, a tak dosáhl i na tomto poli jisté virtuozity.

Když začal hrát primáře v nekonečném seriálu, jeho maminka zajásala, že konečně bude dělat něco seriózního. Ve studiu vybaveném skutečnými zdravotnickými přístroji by mohl od minuty operovat, zatím ale v záběru šije pouze vepřové maso a těší se, co mu tao práce ještě přinese.

Poslechněte si pořad ze záznamu v iRadiu.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio