Jejího manžela soudili za odboj i kolaboraci s nacismem. Ve vězení skončila i ona. Osudové ženy: Marie Beranová

7. říjen 2023

Dožila se skoro sta let. Po boku prvorepublikového politika Rudolfa Berana zažila nejen život manželky ve vyšší společenské vrstvě, ale také dlouhé roky ponižování. V dokudramatu účinkují Lucie Trmíková, Zdenka Procházková nebo Kajetán Písařovic. Hovoří historik Jaroslav Rokoský.

Host: historik Jaroslav Rokoský
Účinkují: Lucie Trmíková, Zdenka Procházková, Kajetán Písařovic, Jan Hofman, Pavel Rímský, Dušan Sitek
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 18. 5. 2018

Marie Beranová, rozená Pilařová, se narodila v roce 1889. Dvakrát pokorně snášela obvinění svého manžela, který měl být odsouzen k trestu smrti. Ironií je, že jednou to bylo v době nacismu za podporu odboje a podruhé po konci 2. světové války za kolaboraci s nacisty. Žaloby přitom používaly velmi podobný slovník.

Oba tyto režimy také trestaly nejen dotyčného, ale i celé rodiny. Takže i sama Marie Beranová se později stala vězeňkyní komunistického režimu. Stejně tak jako její manžel Rudolf, bývalý čelný agrární politik, bývalý premiér, který se stal obětí politicky vykonstruovaného procesu.

Unikátní svědectví v dopisech

Jejich dopisy svědčí o silném vztahu a dojímají čtenáře svou hloubkou i tíží, kterou oba zcela nespravedlivě zažívali. Rodina přišla o takřka veškerý majetek, oba synové emigrovali a ani po amnestii v roce 1953 Marii nečekaly radostné roky.

Její manžel ve vězení zemřel, její blízcí příbuzní – u kterých žila – také, požádala tedy o vystěhování do Kanady za svými syny. Tam ve svých 99 letech v roce 1988 umírá… Po listopadu 1989 byly její ostatky převezeny do České republiky do rodinného hrobu.

autor: ide
Spustit audio

Související