Josef Zimovčák pomáhá se svým historickým kolem nemocným dětem

11. srpen 2010

Je osminásobným mistrem světa v jízdě na vysokém historickém kole na jednu míli a jeho sportovní výsledky ho již několik let řadí mezi světovou špičku. Se svými přáteli zorganizoval a také se účastnil akce „Na kole dětem“ na podporu onkologicky nemocných dětí. Josef Zimovčák byl dnešním (středečním 11.8.) hostem Setkání Hosta do domu.

Do sedla vysokého historického kola se poprvé "vyšvihl" v r. 1972 při dojezdu Závodu míru a tato vášeň ho už neopustila. Fascinovala ho zručnost, kterou člověk potřebuje k jeho ovládnutí, a také si zamiloval jeho vůni. Přestože dnes existují repliky starých kol, podle J. Zimovčáka voní to skutečné historické kolo jinak a lépe.

S ním se také zúčastnil charitativní cyklistické akce "Na kole dětem". Myšlenka vznikla náhodně, když syn jeho kamaráda onemocněl leukémií. Obrovské úsilí lékařů a specialistů dopadlo dobře. Rozhodnutí pomoci lékařskému prostředí, a hlavně dětem a jejich rodičům, se s uzdravením chlapce naštěstí nevytratilo. Je důležité, aby si všichni uvědomili, že zdraví má člověk jen jedno a má si ho vážit. "Nemoc může potkat každého z nás a pak přichází chvíle, kdy je každá pomoc a nabídnutá ruka vítaná," řekl v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

Josef Zimovčák

Cyklistickou jízdu "Na kole dětem", která v červnu 2010 vedla z východu Slovenska až na západ Čech, se podařilo dát dohromady za pár měsíců. Účastnili se jí přátelé a známé osobnosti. A nejenom ti. Charitativní akce byla otevřená, takže se k "pelotonu", alespoň na kousek cesty, připojovali i další lidé. Zážitků a příhod bylo hodně a ani výtěžek nebyl zanedbatelný. I když, jak podotkl J. Zimovčák, "je to jen kapička v moři". Už nyní se připravuje ročník další.
Chcete vědět jak se můžete přihlásit nebo přispět na projekt? Zajímá vás jak a kde cyklista trénuje? Poslechněte si celý záznam rozhovoru….
Posluchači, kteří sledovali celý rozhovor prostřednictvím webových kamer, si mohli povšimnout přítomnosti Martina Severy, který se také účastnil charitativní jízdy "Na kole dětem".

Josef Zimovčák
již 13 let jezdí na historickém vysokém kole a jeho sportovní výsledky ho již několik let řadí mezi světovou špičku. Je osminásobný mistr světa v jízdě na tomto kole na jednu míli. Vydal knihu o své cestě napříč Amerikou, kde za osmadvacet dnů ujel 4356 km z Los Angeles do Jacksonvillu, denně průměrně 100 mil průměrnou cestovní rychlostí 20 km/hod. Celkový součet času stráveného v sedle byl 222 hodin a 32 minut. Cesta vedla státy Kalifornie, Arizona, Nové Mexiko, Texas, Louisiana, Mississipi, Alabama a Florida.
Jeho světový rekord 522,250 km v jízdě na 24 hodin z roku 1996 na brněnském velodromu, který je zapsán i v Guinessově knize rekordů, dosud nebyl překonán (dosavadní rekord platil 105 let!).
Zvítězil v Australském superpoháru, zúčastňuje se společenských a sportovních akcí, besed ve školách, otvírání cyklistických stezek, reprezentace města Veselí nad Moravou v rádiu, tisku, televizi.
V roce 2004 se J. Zimovčák zúčastnil následujících akcí: MS Rakousko, kde se stal mistrem světa v jízdě na vysokém kole v anglické míle, mistr světa v jízdě na 22 mil na originálech, Paříž - Roubaiex - nejtěžší jednoetapový závod na světě pořádaný ve Francii, kdy ujel 270 kilometrů za dvanáct hodin a sedmnáct minut; vyhrál Brněnskou míli, stal se mistrem ČR na Mistrovství ČR historických kol v Jevíčku.
Rok 2005 přinesl prozatímní vrchol jeho kariéry. Josef Zimovčák po heroickém výkonu absolvoval 92. ročník nejtěžšího cyklistického závodu světa - Tour de France. Jako první člověk na světě jel každodenně (vždy jeden den před hlavním polem) plnou kilometráž jednotlivých etap. A to na replice vysokého kola bez jakýchkoliv převodů. Proti prognózám světových cyklistů, novinářů i veřejnosti, vyšlapal i na nejvyšší vrcholy Alp a Pyrenejí. I přes těžkou havárii a četná zranění slavnou Tour de France dojel. Na Champs-Élysées mu tleskal doslova celý svět.
Zdroj: veseli-nad-moravou.cz



Nestihli jste naše včerejší (úterní) vysílání? Nabízíme text Eleny Horálkové: Josef Carda nechce hrát "klaďasy"

Josef Carda
autor: eh
Spustit audio