Jste skvělý rodič? Pak tyhle rady nepotřebujete

29. březen 2017

Kdy dítě plácnout? Odkdy ho dát do školky? Je dobré půjčovat mu tablet? Nejen na tyhle otázky odpovídá psycholog Václav Mertin.

Abyste jezdili autem, potřebujete řidičák. Abyste vychovávali děti, nepotřebujete nic. A to je někdy na škodu. Psycholog Václav Mertin má pro starostlivé rodiče základní radu: „S dětmi musíte být. Je to možná jako s tím autem. Taky ho musíte opečovávat.“ Děti totiž nejvíc strádají nepřítomností rodičů.

Dítě chce, abyste s ním byli

„Děti chtějí, abychom s nimi byli a abychom se jim věnovali.“ Dokonce i tehdy, když to na první pohled vypadá, že si spokojeně a tiše hrají v koutku. „Dítě dobře ví, že s ním jste. A cítí se v bezpečí.“ Vynahrazení ztraceného společného času jedním víkendem podle Mertina nestačí. „Tady jde o množství.“

Odchod do školky

O významu přítomnosti rodiče svědčí i nářky při odchodu do školky. „Ono upřímně chce být s námi. Doma je líp, i když školka je úžasná a jsou tam zpravidla lepší hračky.“ Mertin ale nesouhlasí s hranicí dvou let dítěte pro odchod do školky, kterou „podporuje“ stát. „Tři jsou mnohem lepší, když to jde.“

Brečící dítě

Plácnutí se nevyplácí

Stejně tak psycholog nedoporučuje vychovávat dítě trestem. „Rodič je pro dítě přístav. A to musí vědět, že i když se rozčílíte, že je vaše.“ Dávat mu na zadek, když sahá na něco, na co nemá? „Proč? Neumíte nic jiného? Můžete ho chytit za ruce a zabránit mu v tom.“ A když provokuje?

Provokování vs. hračky

„Zkouší, jak se rodič nebo učitel bude tvářit. Když se nenaštvete, ztratí to pro něj význam a přestane ho to bavit. Křik nedoporučuji.“ K pozitivní motivaci dětí patří hračky. Podle Mertina by jich dítě mělo mít o trochu víc, než potřebuje. Každá nabízí jiný podnět, rozvíjí jiné dovednosti.

Má si hrát i s tabletem?

„Navíc když je kupujete, nikdy nevíte, která se ujme.“ Tohle pravidlo ostatně platí i pro dospělé: taky mají ve skříni spoustu oblečení, ale některé je oblíbené. Co ale elektronické hračky jako třeba tablet? „Pro děti jsou nesmírně lákavé. Neměli byste se tvářit, že to je ten ošklivý tablet. Děti tam nehrají jen střílečky. Je tam taky spousta didaktických materiálů jako angličtina nebo písničky. Ale všeho s mírou!“

Děti u počítače
autoři: eh , Marie Retková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.