Kašpar na Kašperku uvede Romea a Julii

31. červenec 2014

Divadlo pod širým nebem a ještě navíc v kulisách nejvýše postaveného strážního hradu u nás. Od neděle 3. srpna bude divadelní spolek Kašpar na šumavském Kašperku hrát Romea a Julii a Cyrana.

Prostory zříceniny hradního paláce nedaleko Kašperských hor jsou romantické samy o sobě. Tím spíš, když v nich ožijí staré příběhy.

Divadelníci z pražské Celetné tam budou od neděle 3. srpna hrát Romea a Julii Williama Shakespeara a od 7. srpna hru Edmonda Rostanda Cyrano. V hlavních rolích uvidíte Matouše Rumla nebo Martina Hofmanna.

Kulisy nejsou potřeba

Že jde o výjimečný zážitek, dokazuje neutuchající zájem diváků. Kašpar bude letos na Kašperku už počtrnácté. „Pokud jde o výběr her, držíme se zaručeného klíče: klasických her. Letos jsme vybrali představení Romeo a Julie, které budeme hrát poprvé, a Cyrana. Tuto hru uvádíme potřetí a naposledy,“ řekla mluvčí divadla Lenka Bočková.

Herci hrají v nejstarší části hradu ze 14. století a jejich kulisy tvoří jen kamenné zdi. „Jelikož s sebou nevozíme žádnou scénografii a hrajeme pouze s osobitým prostorem paláce, všechna představení se přezkušují na místě. Našemu režisérovi je ale prostor dostatečně známý, takže většinou stačí jen jedna zkouška,“ doplnila Lenka Bočková.

Diváci musí za divadlem pěšky

V případě špatného počasí hrají herci do poslední možné chvíle. Představení se přerušují jen v případě skutečně hustého deště. Podle mluvčí divadla je hrad pro divadelníky lákavý i tím, že není tak snadno dostupný jako ostatní památky.

„Myšlenka hrát na Kašperku se zrodila v hlavě našeho principála Jakuba Špalka a spojila se s ideou pana kastelána Zdeňka Svobody. Jakuba okouzlil Kašperk klidem, který nabízí, a také tím, že si dokážeme diváka přitáhnout. Cesta na hrad není totiž úplně jednoduchá. Kašperk nepatří k místům, kam můžete úplně dojet autem.“

Deky, pláštěnky a kapesníky s sebou

Pro herce i diváky jsou tato představení výjimečným zážitkem a bývají často vyprodaná. Vstupenky si můžete koupit nejen na hradu Kašperk, ale na mnoha dalších místech v okolí. Informace najdete buď na webu divadla v Celetné nebo hradu Kašperk.

A pokud se na Šumavu za spolkem Kašpar vydáte, nezapomeňte přijít včas. Z parkoviště na hrad musíte ujít asi dva kilometry, tak abyste začátek představení nezmeškali. Cesta je osvětlená, ale návštěvníci by neměli zapomenout teplé oblečení a deky. Představení začínají v 21 hodin.


Zobrazit místo Hrad Kašperk na větší mapě
autor: luh
Spustit audio