Kdy pustit dítě samotné do školy? Zvyknout si musíte hlavně vy, říká psycholožka

6. březen 2017

Časy se mění. Dřív bylo obvyklé, že děti do školy a na kroužky chodily samy. Dnes řada rodičů své potomky doprovází, nebo jim rovnou dělají taxikáře. Kdy je správné dětem dopřát samostatnost?

„Není samozřejmě myslitelné, aby maminka šestiletému dítěti řekla, ať jde samo do školy. Zpočátku by rodiče měli dítě doprovázet, pak zpovzdálí pozorovat, a až bude trochu starší, tak nechat jít úplně samotné,“ říká psycholožka Ivana Dlouhá. Hodně taky záleží na místě bydliště.

Důvěru budujte i jindy

Jestli po cestě přechází několik silnic, nebo jde jen kousek po chodníku. „Měli bychom dítěti říci: ‚Hele, máš moji důvěru, že nesejdeš z cesty a do té školy dorazíš.‘ Je to samozřejmě věc výchovy a důvěry.“ Právě důvěra je klíčové slovo.

„My dneska děti posadíme k televizi, dáme jim tablet a hlavně, ať si hrají a my děláme něco jiného. Je strašně důležité, aby dítě mamince věřilo, mělo s ní krásný vztah. Ale jak ho chcete vybudovat přes televizi?“ ptá se Dlouhá.

Nešmírujte své dítě

Čím víc si s potomkem budete povídat a věnovat mu svůj čas, tím větší k vám bude mít důvěru. A spíše vám řekne o nějakém problému, který se stal cestou do školy. Třeba o nějakém divném člověku. Psycholožka je tak spíš i proti nejrůznějším GPS náramkům, které umožňují dítě sledovat a někdy i odposlouchávat.

GPS náramek pro děti


GPS náramek vám pomůže zjistit, jestli je vaše dítě na hodině klavíru, anebo v cukrárně. Potíž je v tom, že si ho může sundat samo dítě nebo i někdo, kdo mu chce ublížit.

„Rodič by si měl uvědomit, jak by se asi něco takového líbilo jemu samotnému. Dítě je pak absolutně nesamostatné, je to jako by za ním pořád někdo stál. Pokud chceme dosáhnout opaku, musíme mu tu důvěru dát. Chápu, že pro rodiče to může být nepříjemné a ze začátku se bojí. Postupně se to ale zlepší.“

Rozdělte se a zase sejděte

Možným řešením jsou postupné kroky. Například při cestě domů vybrat určitý úsek cesty (třeba 2minutový), kdy dítě půjde samo. Jinudy než rodič. A sejdete se na domluveném místě.

„Vzpomeňte si na první den, kdy jste vedla své dítě do školky a měla jste ho tam nechat samotné, jak vám bylo? Vy jste to nesla mnohem hůř než to dítě. Stejné je to s důvěrou na cestu,“ připomíná Dlouhá moderátorce.

Spustit audio