Kolik životů nakonec stála operace Anthropoid? Účtování s Heydrichem

10. červen 2017

Nacisté hrozili popravením každého desátého Čecha, pokud Češi nevydají útočníky na Heydricha. Součástí msty bylo vyhlazení Lidic před 75 lety. Kolik lidí bylo nakonec v době heydrichiády popraveno? A kolik Heydrichových poprav atentátu předcházelo?

Atentát na Heydricha, druhého muže nacistické Říše, vyvolal zuřivou mstu. Nikomu se za dobu druhé světové války nepovedlo zasáhnout tak hluboko a vysoko v nacistické hierarchii, jako se to povedlo dvěma vojákům československé exilové armády - výsadkářům Jozefovi Gabčíkovi a Janu Kubišovi.

Bestiální mašinerie poprav

„Bezprostředně po atentátu bylo zkontrolováno 1,5 milionu osob, z toho 1400 bylo zatčeno a 800 z nich v krátké době popraveno,“ říká badatel Libor Pařízek. Popravovalo se na mnoha místech v republice. Součástí msty bylo vyhlazení Lidic 10. června 1942 a Ležáků 24. června 1942.

„Jedny z posledních masových poprav se odehrály v Mauthausenu, kde bylo naprosto sadistickým a krutým způsobem zastřeleno 194 příbuzných parašutistů a jejich přechovávačů,“ připomíná Pařízek. Podle historika Zdeňka Špitálníka v tu dobu na našem území operovalo dohromady asi 26 parašutistů.

Čurda zničil polovinu výsadkářů

Sedm jich zemřelo v kryptě sv. Cyrila a Metoděje po Čurdově zradě. Čurda pomohl taky zatčení a následné popravě Františka Pospíšila z výsadku Bivouac a odhalení a následné smrti všech tří členů výsadku Antimony.

Kvůli Čurdovi tak náš odboj přišel téměř o polovinu výsadkářů. Nemluvě o řetězové reakci zatýkaní a poprav, které způsobil vyzrazením jmen pomahačů. Za celou dobu činnosti stanných soudů bylo u nás popraveno 1585 lidí (včetně 173 lidických mužů, kterými se stanné soudy nezabývaly).

Zavraždění lidičtí muži

Kolik lidí nechal popravit Heydrich?

Kolik životů ale útoku na říšského protektora předcházelo? Necelé čtyři měsíce Heydrichova panování v protektorátu si vyžádaly krvavou daň. Už den po svém příchodu do Prahy vyhlásil stanné právo a začalo zatýkání. Za další tři přijdou první popravy mezi českými důstojníky.

Od 27. září 1941 bylo popraveno celkem 486 osob, dalších 2242 osob pak bylo odvlečeno do koncentračních táborů. Celkově nechal zatknout kolem 5000 příslušníků odboje. Heydrich totiž do Prahy přišel s konkrétním plánem a metodami na likvidaci českého národa. Na tzv. konečné řešení české otázky.

autor: rota
Spustit audio

Související