Kuks – kouzlo, umění, krása, symbol. Dvojka odvysílá 10dílný cyklus o znovuzrození unikátní památky

1. červenec 2015

Na začátku byla idea. Sen několika nadšenců vrátit život na Kuks. A obnovit původně barokní areál na obou březích řeky Labe v jeho někdejším lesku. Věnováno památce historika umění prof. Mojmíra Horyny, který se od počátku podílel na dramaturgii cyklu, ale už se nedočkal výsledné realizace.

Na jaře letošního roku se stal sen skutečností. Kuks se po letech příprav znovu zjevil v celé kráse a stejně jako kdysi i dnes jej obdivují návštěvníci z celého světa.


Kuks – kouzlo, umění, krása, symbol
Poslouchejte během prázdnin každou středu od 18:30 na Dvojce. V audioarchivu iRadio najdete jednotlivé díly pod pořadem Tisíc příběhů.

Cyklus 10 zvukových zastavení mapuje cestu tohoto snu a pokouší se vrátit Kuks do českého povědomí. Jeho autoři muzikolog Stanislav Bohadlo a publicistka Lenka Jaklová k němu přizvali předního znalce a ctitele tohoto jedinečného díla Františka Antonína Šporka.

Natáčení dialogů se odehrálo v letech 2010–2011 v autentickém prostředí bývalé zámecké kuchyně. Cyklus s názvem Kuks – kouzlo, umění, krása, symbol vznikl s finančním přispěním evropských fondů.

Čtěte také

Historie vzniku snu

Během podzimu 2005 muzikolog Stanislav Bohadlo, publicistka Lenka Jaklová a architekt Aleš Krtička iniciovali první projektový tým na obnovu areálu Kuksu. S podporou Královéhradeckého kraje a obce Kuks.

To byl počátek v dlouhém řetězci týdnů, měsíců a let složitých, často vyčerpávajících jednání s představiteli nejrůznějších institucí a společností včetně Národního památkového ústavu. Tyto aktivity nakonec slavily úspěch a vyústily podáním několika projektů s cílem velkorysé obnovy celého komplexu Kuksu prostřednictvím evropských dotací.

Vnitřní prostory Hospitalu Kuks

V roce 2009 začala v obci Kuks působit obecně prospěšná společnost Revitalizace Kuks. Založil ji Královéhradecký kraj a obec Kuks. Společnost si předsevzala obnovit lázeňské domy, schodiště, terasy, cesty i zeleň včetně studánek, zvýšit kvalitu a pestrost nabízených služeb na levém břehu Labe.

Jednotlivé audiozáznamy cyklu najdete v našem archivu iRadio pod pořadem Tisíc příběhů.

Hospitál Kuks prošel skutečně zásadní památkovou obnovou
autor: Lenka Jaklová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.