Kuřecí tikka masala podle šéfkuchaře Jiřího Štifta

10. duben 2016

Slibovaný recept z Kolotoče! Speciální pec tandoor je typická pro indickou a pákistánskou kuchyni. Dnes je ale populární po celém světě. Maso a ryby se v ní obvykle pečou na špízech. Po stranách pece se připravuje typický indický chleba „naan“. Šéfkuchař Jiří Štift ale doporučuje jiný recept.

Tandoor je v podstatě velká hliněná nádoba, která se vyhřeje asi na 350 stupňů Celsia. Tradičně se v ní topí dřevem nebo dřevěným uhlím. Pro restaurace je možné sehnat pec elektrickou nebo plynovou. Peče v ní i šéfkuchař Jiří Štift.


Na 4 porce budete potřebovat:
6 cibulí nakrájených najemno
3 rajčata, nasekaná na malé kostičky
3 lžíce zázvoru nasekaného najemno
1 lžíce česneku nasekaného najemno
2 velké sladké chilli papričky, očištěné a nasekané najemno
2 skořice celé
2 badyány
5 zelených kardamomů
5 hřebíčků
5 bobkových listů
1 lžička celého římského kmínu
4 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 vrchovatá lžíce garam masaly
1 lžička kurkumy
1 lžíce mleté sladké papriky
½ lžičky sušeného chilli
2 plné hrsti nasekaného čerstvého koriandru
200 ml čerstvé smetany


Na marinování budete potřebovat:
600 g kuřecích stehen
šťáva ze 2 limetek
2 lžíce koření Tandoori masala
1 lžička Garam masaly
sůl
2 lžíce oleje
3 lžíce jogurtu

Na přípravu tikka masala doporučuje použít vykoštěná kuřecí stehna. Pozor: ne prsa, ta by mohla být příliš vysušená. Pec tandoor můžete v domácích podmínkách nahradit hodně rozpálenou obyčejnou troubou.

Postup:

Kuřecí stehna očistěte od chrupavek a nakrájejte na větší kostky 2 x 2 cm. Osolte, okořeňte tandoori a garam masalou. Vetřete do masa. Přilijte olej a šťávu z limetek a zamíchejte. Nakonec vmíchejte jogurt a nechte v chladničce hodinu marinovat.

Na tikka masalu na středně rozpáleném oleji krátce osmahněte koření: celý římský kmín, kardamom, badyán, skořici, hřebíček, bobkový list. Přidejte zázvor, česnek a chilli a krátce zarestujte. Vsypte cibuli a restujte, dokud se cibule nesvaří na 2⁄3 objemu.

Pak přidáte rajčata a restujete dalších 5 minut. Stáhňete teplotu a vmíchejte koření: tandoori masala, mletý římský kmín, koriandr, kurkumu, papriku a chilli. Prohřejte a přidejte rajčatový protlak. Krátce zarestujte. Podlijete přibližně 400 ml vody a duste 45 minut na středním plameni. Dochuťte solí. Masalu je možné zjemnit přidáním 200 ml 33% smetany.

Kuřecí maso vložte na pekáč a pečte v troubě při teplotě 190 °C 8–10 minut. Upečené
vložte do omáčky a krátce provařte. Před podáváním vsypte čerstvý koriandr. Podávejte s rýží basmati.

Další recepty poslouchejte ve Víkendovém Kolotoči. Záznam každého pořadu najdete po odvysílání v Celodenních záznamech.

Spustit audio