Léčebná chůze? Jak snadné! Videa: Automasáž vnitřních orgánů nebo detoxikace správným dýcháním

8. červenec 2015

Chcete změnit životní styl a přijde vám, že nemáte dost času? Začněte sami u sebe. A doslova od podlahy. Stačí každý den třeba jen 6 minut. I v tramvaji. Nikdo si ani nevšimne, že cvičíte. A výsledek už za 40 dní. Není jen nordic walking...

„Léčebná chůze nesmí vycházet z kolene, ale z kyčle,“ vysvětluje správnou techniku zdravé chůze chiropraktik Vinci László. „Rameno jsou rovnoběžně, kyčle vytočené.“

Princip chůze je ten, že při každém kroku dojde k masáži vnitřních orgánů. Touto technikou zapnete až 360 svalových partií. Při běžné chůzi se zapíná jen zhruba 36 partií.


Další rady pro zdraví vám každý všední den přináší rubrika Styl v Dopoledni s Dvojkou.

Cvičení na koordinaci hemisfér

Jak správně dýchat při chůzi? Ve videu propagátor metody řízené a kontrolované detoxikace organismu Vladimír Jelínek radí cviky, které můžete dělat kdykoli. Naučí vás zkoordinovat dýchání s drobnými pohyby prstou u ruky, nohy, ale i při chůzi.

„Pro většinu lidí je to ze začátku hrozně obtížné. Nádech na 8 kroků a výdech na 8 kroků. Zkuste si takhle udělat třeba půlhodinovou procházku. Ale ne když pospícháte, ale když relaxujete. A minimálně 40 dní.“

Člověk totiž potřebuje 40 dní člověk na to, aby něco předělal v mozku. Aby předělal modely, které v sobě má. „A pak se to stane spontánní,“ říká Vladimír Jelínek.

Metoda na práci se stresem

Jde o metodu tzv. na rozvedení životní síly. „A zároveň i o vyrovnání páteře v přirozené rovině. Samozřejmě s tím nemůžete rovnat nějaké zkrácení svalů. Na to jsou jiné metody.“ Základem je sedět uvolněně a soustředit se pouze na prsty u nohou.

Do výdechu jemně zatnete bříška nohou do podložky a na nádech se uvolníte. Fáze nádechu a výdechu si stanovujete sami podle sebe. Cvičení by se mělo dělat 6 minut denně, třeba v tramvaji. Ale při maximálním soustředění.

autor: rota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.