Magická představení divadelníků z Kašparu na magickém Kašperku. I s Janem Potměšilem

29. červenec 2015

Tmavá noc, kulisy hradu a slova Williama Shakespeara. Tohle nejsou megalomanské Letní shakespearovské slavnosti. Ale autentické a komorní divadlo s jedinečnou atmosférou. Letos už po patnácté. Kašpar na Kašperku začíná hrát 2. srpna.

„Hrad má svou magii a my jsme schopni ji rozehrát,“ říká o představeních divadelního spolku Kašpar na šumavském hradě Kašperk principál Jakub Špalek.

Romeo vs. Othello

Spolek Kašpar letos uvede ve zdech hradního paláce dva legendární příběhy: Romeo a Julie a Othello. Hry je potřeba před uvedením na Kašperku upravit. Dekorace z divadla se mezi palácové zdi přenést nedá.

„Hrad je natolik úzký, že by se tam naše dekorace nevešla. Jedeme tedy jen s kostýmy a rekvizitami, třeba trůnem. Zbytek se musí ušít na míru hradu a hra přezkoušet,“ nastínil divadelní zákulisí ve vysílání Odpoledne s Dvojkou Jakub Špalek.

Na nové nastudování a úpravu hry mají herci obvykle jednu noc. „Protože se na hradě provádí až do šesti hodin, můžeme zkoušet až potom a končíme kolem druhé třetí hodiny ráno.“


2.–5. srpna od 21:00 – Othello
6.–9. srpna od 21:00 – Romeo a Julie

Do toho obvykle fouká, občas i prší. „Tvářím se, že mi to nevadí a snažím se to přenášet na herce. Zkoušíme, až se z nás kouří,“ popisuje principál. Ke konci týdne herci i ochraptí.

Ideální prostor pro Shakespeara

Úprava představení ale není podle principála zas tak složitá. I proto, že Shakespeare je psaný pro holé jeviště. Představení na Kašperku jsou tak lepší než kdekoliv jinde. Jejich magičnost si nakonec pochvaluje i kastelán Zdeněk Svoboda.

autor: luh
Spustit audio