Montenegro. Exotika za rohem. Soutěžte o zájezd do nejmladšího státu v Evropě

19. červen 2015
Dvojka na cestách

Černá Hora vznikla po referendu jejích občanů v roce 2006. Většinu jejího území pokrývají nádherné hory s bohatými lesy a množstvím jezer. Díky své přirozené kráse byla Černá Hora vyhlášená za ekologický stát.

Nádherné hory jsou pro Černou Horu klíčové. Nejvyšší pohoří Durmitor (až 2523 m n. m.) je na seznamu UNESCO. Po obrovských ledovcích zbyly na Durmitoru velké morénové nánosy a četná jezera.

Až u hranic národního parku leží Černé jezero. Na délku má přes kilometr a tvar osmičky. Když v létě hodně vyschne, stanou se z něj 2 jezera. U jezera najdete taky Titovu jeskyni, bývalé sídlo partyzánského štábu, kterému Tito velel.


Pozor na ekologickou daň
Každý zahraniční motorista musí v Černé Hoře zaplatit tzv. ekologickou daň. Poplatek 10 € pro osobní auta až 150 € pro nákladní auta a autobusy platí rok. Vybírá se při vstupu do krajiny.

Skoro jako fjordy

Turisticky oblíbená je taky Boka Kotorska. Tenhle největší přírodní záliv na jihu Jaderského moře se hluboko zařezává do krasového pohoří. Připomíná severské fjordy. Projeďte si ho na trajektu mezi osadami Lepetane a Kamenari.

Guláš s chobotnice

Unikátní je i kuchyně Černé Hory. Kromě známých pokrmů připravených netradičně jako je guláš z chobotnice nebo rizoto s mořskými plody, je tradičním pokrmem pašticada.


Soutěžte právě teď
O týdenní pobyt v hotelu Slovenska plaža u moře s Turistickou organizací Budva (letecky, se snídaní). V týdnu od 26. 6. poslouchejte a volejte Dvojku na cestách

Připravuje se z kvalitního hovězího masa přetkávaného špekem a česnekem. Před pečením se nakládá a peče se se zeleninovým nálevem a s vínem. Podobá se naší svíčkové.

Pršut a jedinečné zelné závitky

Ve vnitrozemí dělají japraki. Jsou to zelné závitky připravené ve velkých kamenných nádobách, kde se dusí až čtyři hodiny. Pod názvem pljeskavica se ukrývá lahodná vypražená placka z mletého masa, která se podává posypaná ovčím sýrem. Ani sušená vepřová šunka pršut nemůže chybět na žádném stole.

Výherkyní soutěže o letecký zájezd do Černé Hory je posluchačka Veronika Zdeňková, Kněžice. Týdenní pobyt v hotelu Slovenska plaža poskytla Turistická organizace Budva. Blahopřejeme!

Čtěte také

autor: Anna Kociánová
Spustit audio