Múza i milenka Jiřího Muchy. Oba spolupracovali s StB. Osudové ženy: Marta Kadlečíková

22. červenec 2023

Říkalo se o ní, že je intelektuální hvězdou Prahy. Nebyla ale jen asistentkou, milenkou, partnerkou a organizátorkou bohémských večírků spisovatele Jiřího Muchy, syna slavného otce. Pod krycím jménem Simona spolupracovala i s StB. V dokudramatu účinkují Vendula Fialová, Aleš Procházka nebo Marek Adamczyk. Hovoří publicista Dan Hrubý.

Host: publicista Dan Hrubý
Účinkují: Vendula Fialová, Aleš Procházka, Marek Adamczyk, Viktor Javořík
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 6. 4. 2018

Marta Kadlečíková (1935–1996) byla podle pamětníků neskutečně krásnou ženou. Se spisovatelem Jiřím Muchou se poprvé setkala v 21 letech. „Když jsem ho uviděla, věděla jsem, že je to on. Pouze Jiří byl mužem mého života,“ měla prý tehdy říct.

Mucha (1915–1991) už byl ale ženatý a za sebou měl velmi dobrodružný život. V mládí žil střídavě s rodiči v USA, Francii nebo v Praze. Vystudoval medicínu, ale také dějiny umění a orientalistiku na pařížské Sorbonně. Za války působil jako válečný zpravodaj a letec na africké frontě, po roce 1945 se živil jako novinář. V inscenovaném procesu  v roce 1951 byl odsouzený za špionáž. Ve vězení pracoval jako lékař v uranových dolech, po propuštění v roce 1955 překládal, psal scénáře a stal se uznávaným spisovatelem. Jeho propuštění ale bylo podmíněno spoluprací s StB. Měl kompromitovat partnerky západních diplomatů.

„V době jeho seznámení s Martou mu bylo už 41 let a za ten čas skutečně stihnul to, co většina nestihne za celý život, i kdyby žili do stovky. Byl to velmi charismatický muž a Marta byla mladá, krásná a přitažlivá žena. V prvé řadě byl ale Jiří synem slavného Alfonse Muchy,“ říká publicista Dan Hrubý.

Pozůstalost secesního dekorativisty se měla v té době stát základem připravované knihy. Proto Jiří potřeboval asistentku, kterou se stala Marta. Jejich časem proměnlivý vztah pak trval až do konce jejich dní.

Večírky na Hradčanské

Marta se stala spolupracovnicí, milenkou, partnerkou a také organizátorkou proslulých bohémských večírků. Ty probíhaly v jeho dvoupatrovém bytě na Hradčanském náměstí. Střídali se tu umělci, intelektuálové, dobová bohéma. Chybět nesměla ani mladá děvčata.

„Jirka nás pozval k zapálenému krbu v prostorném obývacím pokoji, kde stálo i pověstné otcovo harmonium. V Paříži na něm měl občas brnkat i Paul Gauguin, oblečený jen v podvlíkačkách. Taky to Alfons Mucha v roce 1895 vyfotografoval,“ vzpomínala na večírky modelka, která k Muchovi chodívala.

Spolupracovnice StB

Bystrá Marta Kadlečíková, o které se říkalo, že je intelektuální hvězdou Prahy, ale byla prý i manipulátorkou a intrikánkou. Její jméno se nachází i ve svazcích StB s krycím jménem Simona.

Dokázala prý mluvit jako vodopád. Své publikum provokovala, asi aby nikdy nebyla nuda. Často se jí podařily vtipné slovní obraty, ale i nečekané urážky," dodává publicista. Zemřela v Praze v nedožitých 61 letech.

autoři: lup , ide
Spustit audio

Související