Našel se poklad! Unikátní záznam Polní pošty s Miloněm Čepelkou a Waldemarem Matuškou

30. březen 2017

Jeden jediný, navíc kompletní pořad Československého rozhlasu Polní pošta ze 60. let je na světě. Objevil ho Miloň Čepelka a kromě něj v něm účinkuje i zpěvák Waldemar Matuška a televizní hlasatelka Dagmar Dvořáčková.

Na podzim 2016 Dvojka připomněla padesátiny legendárního rozhlasového pořadu Polní pošta. Hostem byl jeho někdejší tvůrce Miloň Čepelka a zvukař Zdeněk Tichý. Chyběl ale záznam pořadu, protože se v archivu Českého rozhlasu žádný nedochoval. „Slíbil jsem ale, že se podívám doma. A podařilo se,“ svěřuje se Čepelka.

Pošta z roku 1969 do roku 2017

Dochovaná nahrávka je součástí magnetofonových pásků, které v roce 1969 při odchodu z rozhlasu dostal. Šéf armádního programu Slavomil Vondrášek měl totiž dojem, že aspoň některé nahrávky by mohly ujít smazání. Po 50 letech se tak našlo pár zvukových fragmentů, písničky, ke kterým se Čepelka hlásí coby autor textů, a taky jeden kompletní pořad Polní pošta.

Výstava 40T10, Armádní vysílání; Slavomil Vondrášek, vpravo Zdeněk Svěrák (1963)

„Určitě na konci posluchači porozumí i povzdechu Miloně Čepelky nad tím, jaká je to škoda, že se tohoto momentu nedožil Slavomil Vondrášek, který vlastně v roce 1969 způsobil, že do archivu přibude aspoň jedna položka pod názvem Polní pošta, 60. léta,“ doplňuje redaktor Dvojky Tomáš Černý.

autoři: Jakub Hritz , Tomáš Černý , Miloň Čepelka
Spustit audio