Nejlepší webový přehrávač v Česku? Nový přehrávač Českého rozhlasu! Propojuje živé vysílání s programem, audioarchivem i webem

14. duben 2015

Nový webový přehrávač Českého rozhlasu je v současnosti nejsofistikovanějším rozhlasovým přehrávačem na českém internetu. Ve srovnání s jinými českými rádii také poskytuje zdaleka nejvíc doprovodných služeb.

Webový přehrávač živého vysílání Českého rozhlasu doznal několika změn, kterých si na první pohled nemusíte všimnout. Nenápadný facelift maskuje revoluci pod ním.

V základu propojuje režimy Živé vysílání, Audioarchiv, Vložený přehrávač (pro jiné weby) a doprovodné textové a vizuální služby. Integruje tak příjem analogového/digitálního vysílání s internetovými službami.

Nalaďte se!

Přehrávač v navigaci posluchačům umožňuje přímé přelaďování mezi všemi stanicemi Českého rozhlasu při zachování režimu Živé vysílání nebo Audioarchiv. Pro „naladěnou“ stanici slouží taky jako rozcestník na její web, do jejího programu nebo jejího iRadia.

Živé vysílání

Nový webový přehrávač Českého rozhlasu

V režimu Živé vysílání zobrazuje vizuál a název právě hraného pořadu (spolu s odkazem na jeho další popis na webu), fotografii a jméno moderátora pořadu (spolu s odkazem na jeho profil na webu), jméno právě hrané písničky a název a popis následujícího pořadu.

Audioarchiv

V režimu Audioarchiv zobrazuje název a text o přehrávaném pořadu. Umožňuje ale taky vložit audio na jiný web (Vložený přehrávač), stáhnout audio (pokud to Český rozhlas umožňuje, např. kvůli autorským právům), nastavit podcast nebo iTunes pořadu a sdílet audio na sociálních sítích.

Technické nastavení

Nový přehrávač Českého rozhlasu funguje na HTML5 (tzn. bez nutnosti stažení Flash pluginu). Nabízí možnost volby mezi různě kvalitními formáty MP3, WMA, případně OGG.

V budoucnu i webkamery

Funguje jako samostatné vyskakovací (pop-up) okno, ale zároveň i jako okno prohlížeče (při zadání URL prehravac.rozhlas.cz nebo přímé adresy živého vysílání stanice nebo audiozáznamu pořadu). V budoucnu by měl obsáhnout taky živý videopřenos pomocí webkamer ze studií.

Český rozhlas kromě webového přehrávače nabízí i speciální (přehrávací) aplikace pro smartphony. Unikátem mezi českými rozhlasovými rádii je také aplikace pro PC.

Děkujeme všem našim věrným posluchačům za jejich podněty, ze kterých jsme během vývoje vycházeli. Bez vás bychom to nedokázali.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka