Obyčejní hrdinové? Jsou i mezi vámi. Výsledky ankety o Cenu Ď

9. květen 2017

Cena Ď se v krajských městech uděluje už 17. rok lidem, kteří nezištně pomáhají, ale moc o tom nemluví. Posluchači Českého rozhlasu Dvojky tradičně vybírají absolutního vítěze Grand Prix Ď.

Ve webové anketě se hlasovalo od úterý 9. května až do středy 17. května 10:00, posléze proběhlo vyhlášení výsledků na Nové scéně Národního divadla. Přečtěte si ale příběhy všech nominovaných. A nechte se inspirovat k vlastní iniciativě. (Podrobnější profily mecenášů a dobrodinců najdete na webu projektu.)

Cena Ď posluchačů Dvojky 2017

1. Jihočeský kraj: Václav Talián a skupina harmonikářů

Václava Taliána, Helenu Bulínovou, Janu Roučkovou, Janu Prossera, Jana Marouškai, Zdeňka a Petra Tuškovi a Zdeňka Seifrieda nominoval Městský ústav sociálních služeb Strakonice za to, že už tři roky nezištně navštěvují Domov pro seniory v Rybniční ulici. Jejich hudba a zpěv má blahodárný vliv na všechny a působí pozitivně i na kognitivní funkce klientů s demencí, kteří jinak prakticky nekomunikují.

2. Jihomravský kraj: Jan Škrkal

Člověk, kterého Parkinsonova choroba vyřadila z pracovního poměru i z obyčejného života, se se svým údělem dokázal vyrovnat a začal pomáhat jiným. Je zakladatelem o. s. Parkinson Slovácko (2007) a tvůrcem Parkinsoniády. Letos proběhne 10. ročník s evropskou účastí. Nominovala ho Hana Zelinková.

3. Karlovarský kraj: Adolf Hrbek

Za pomoc rodinám s onkologicky nemocnými dětmi ho nominovala Alena Oriabincová. Autor stovek obrazů, tvůrce fresek, písničkář, spoluzakladatel nezapsaného spolku P4K, vedoucí kroužku v MDDM Ostrov organizuje jak charitativní, tak stmelující akce a pomáhá s hledáním vhodných dárců kostní dřeně.

4. Královéhradecký kraj: Pavel Čapek

Jako učitel hudby dochází už víc než 5 let pravidelně a bez nároku na odměnu do Domova důchodců v Polici nad Metují, který ho také nominoval. S uživateli se schází při společném zpívání, které má pozitivní vliv i na klienty s demencí. Připravuje varhanní koncerty anebo vystoupení svých žáků.

5. Liberecký kraj: Květoslava Pěčková

Už několik let spolu se synem Lubomírem pomáhá zpříjemnit Vánoce dětem z dětských domovů ve Frýdlantu, Krásné Lípě, Krompachu, Liberci, Mladé Boleslavi, Lipové, Valašském Meziříčí, Zašové, Vizovicích a Liptálu. Díky vánočnímu projektu Strom splněných přání dostanou děti dárky, které by jim dětské domovy nemohly pořídit. Přes 500 dárků taky balí. Nominovaly ji dětské domov Frýdlant, Krompach a občanské sdružení D.R.A.K.

6. Moravskoslezský kraj: Zaměstnanci Moneta Money Bank, a.s.

Ze skupiny dobrovolníků, kteří pravidelně navštěvují Dětský domov Radkov, se stali kamarádi. Díky nim děti taky dostaly k Vánocům dárky přesně podle svých přání. Za pomoc a nezapomenutelný dětský úsměv pod stromečkem je nominoval Dětský domov a školní jídelna Radkov.

7. Olomoucký kraj: Lukáš Navara

Věčně usměvavý, a přitom nesmírně zaneprázdněný úspěšný fotograf každoročně kupuje keramické misky na polévku na Den lidí bez domova, aby podpořil keramickou dílnu. Pomáhá i svou prací, bystrým okem, smyslem pro cit – svými fotkami. Když je potřeba něco vyfotit či podpořit, neváhá a je tam. Proto ho nominoval TyfloCentrum Olomouc, o.p.s.

8. Pardubický kraj: Adel happiness s. r. o.

Studentky Adélku Hofmanovou (17 let), Terezku Petříkovou (17 let) a Martina Hofmana nominoval Dětský domov Dolní Čermná. Za pomoc, organizování společných výletů a aktivit v loňském roce. Aktivity, které studentky vymyslí, finančně podporuje otec jedné z nich, který případně i odřídí autobus. Adélka, Terezka i Martin se stali součástí domova.

9. Plzeňský kraj: Mgr. Renata Vordová

Lektorku seminářů se zaměřením na komunikaci, divadlo, osobnostní a sociální výchovu pro studenty od 10 do 100 let za dlouholetou činnost v projektech na prevenci šikany a pro zapojení mentálně, fyzicky, sociálně nebo jakkoli jinak hendikepovaných jedinců a skupin do aktivního života nominoval doc. MUDr. Samuel Vokurka, Ph.D.

10. Region hl. m. Prahy: Mgr. Vlastimil Venclík

K uctění památky svého 17letého syna Filipa, který se snažil zabránit brutálnímu útoku, založil Nadační fond pro oběti a pozůstalé po trestných činech. Fond na doporučení Bílého kruhu bezpečí, který ho nominoval, opakovaně poskytuje obětem trestných činů a pozůstalým v těch nejzávažnějších případech okamžitou peněžitou pomoc nezatíženou byrokratickými a zdlouhavými procedurami.

11. Středočeský kraj: Tango Havlíčkův Brod, v.o.s.

Za projekt Daruj hračku je nominoval Dětský domov Slaný, Unhošť a Zruč nad Sázavou. Tým vozíčkářů pod vedením svého „chodícího manažera“ pana Klempíře už řadu let plní sny a zpříjemňují Vánoce dětí z dětských domovů.

12. Ústecký kraj: Dejme dětem šanci o.p.s.

Za finanční pomoc dětem při pořizování zdravotních pomůcek (brýle, kontaktní čočky, sluchadla, rovnátka), za dárky a balíčky pro děti odcházející z dětských domovů a za plnění vánočních přání je nominoval Dětský domov a Školní jídelna, Lipová u Šluknova.

13. Kraj Vysočina: Petr Šimon

Za dobrovolnou pomoc v době, kdy ostatní (včetně něho samotného) mívají dovolenou, ho nominovala Diakonie ČCE – středisko v Myslibořicích. Kromě údržby rozlehlého parku a prací v budově střediska dělá společnost klientům.

14. Zlínský kraj: CS Cabot, spol. s r.o.

Firma každoročně od roku 2011 podporuje provoz pečovatelské a ošetřovatelské služby Diakonie ČCE – středisko ve Valašském Meziříčí, který ji nominoval. Finančně přispívá i na benefiční akce, nákup automobilu nebo rekonstrukci rehabilitačního střediska, kde hendikepovaní i pracují. Do dnešního dne jejich podpora dosáhla částky jednoho milionu korun.

autor: Český rozhlas Dvojka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.