Pavel Šporcl má geniální paměť. Pod kloboukem má uloženo 40 koncertů

18. říjen 2014

Jeho prvním dirigentem byla maminka. Pak ale najel na image rebela. Do vysílání přijel bez šátku i bez klobouku. Zato v červené kůži. A samozřejmě se svými modrými houslemi.

Na housle prý chtěla hrát především maminka Pavla Šporcla. Učitelka matematiky a hudební výchovy stojí za hvězdnou kariérou nadaného syna, i když on sám tvrdí, že talent pokrývá jen asi 40 procent úspěchu.

Všechno ostatní je dřina, trpělivost a pokora. Na první housličky pětiletého Pavlíka sem tam ukápla slza vzdoru, ale maminčina taktovka byla pevná a neústupná.

Image mu brání listovat v notách

V malém rybníčku české houslové špičky si vybral pozici rebela. Aby klasiku přiblížil mladému publiku, dlouhé vlasy stáhnul do culíku, na hlavu si uvázal pirátský šátek a nové housle si nechal natřít na modro. A začal provokovat i mícháním žánrů.

Pavel Šporcl

Nasadil si laťku hodně vysoko, aby svoji odlehčenou image mohl obhájit. Hrát na pódiu z not k němu jaksi nešlo, a tak se všechno učí zpaměti. V hlavě tak udržuje na 70 skladeb, z toho 40 koncertů. Teď se chystá na cikánský oheň. Už popáté se rozjede na podzimní turné se strhující muzikou Gipsy Fire.

Češi milují sushi, Japonci Dvořáka

Historicky první CD na světě bylo prý vyrobeno v Japonsku asi před 30 lety. Byla to symfonie Z nového světa Antonína Dvořáka v podání České filharmonie.

A to je patrně i důvod, proč Japonci tak milují českou hudbu. Hlavně Dvořáka. A Pavel Šporcl zase miluje japonské sushi. Poslechněte si jeho přiznání… i hraní.

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Hana Švejnohová
Spustit audio