Petr Brukner: "Divadlo Járy Cimrmana navštěvuje už čtvrtá generace bavících se diváků"

31. srpen 2011

Hostem středečního (31. srpna) magazínu „Je jaká je“ po 11:05 byl Petr Brukner, herec Divadla Járy Cimrmana.

Všestranný „herec-neherec“, také písecky patriot, náruživý fotograf a příležitostný sportovec Petr Brukner je neodmyslitelně spojen s Divadlem Járy Cimrmana. Sám o sobě říká „Jsem holka pro všechno“, a to nejen proto, že na jevišti mj. ztvárňuje svých 6 oblíbených žen: „Právě ženy jsou pro mě takové zvláštní charaktery. Jednou z mých nejoblíbenějších rolí je např. sufražetka Jenny Suk z představení Švestka,“ prozrazuje optimistický muž, který byl společně s Miloňem Čepelkou v Divadle J. Cimrmana předurčen ke ztvárnění ženských rolí.

Posnídal, popil kávu a vydal se na cestu do studia Dvojky Českého rozhlasu. Pro P. Bruknera to byla cesta nepatrně obtížnější, protože rodák z Plzně, žijící v Brandýse nad Labem, skloubil cestu automobilem společně s MHD. Naštěstí cílové destinace zdárně dosáhl a moderátorka Marie Retková měla možnost poznat jeho již zmíněnou vášeň pro fotografování doslova na vlastní kůži: „Pózovala jste dobře. Fotím na klasiku, černobílý film a doufám, že z toho vyjdete. Fotografování je můj koníček opravdu už od mládí. V současnosti se snažím dělat koláže, a takové např. variace na obraz Snídaně v trávě.“ Umělec si prý v antikvariátech kupuje staré výtvarné knihy, ze kterých vystřihuje a vytváří zajímavé kompozice ke svým fotografiím. Jak prozradil, fotoaparát má u sebe vždy a nosí ho v batohu. Málokdo tuší, že ze zachycených snímku se P. Bruknerovi podařilo uskutečnit i několik vernisáží.

Záběr z představení Dlouhý, Široký a Krátkozraký

K Divadlu Járy Cimrmana přivedla P. Bruknera prý náhoda, která náhodou vlastně ani není. Jeho manželka byla totiž žačkou zesnulého herce Ladislava Smoljaka a jelikož všichni bydleli na malém městě, kde se lidé navzájem dobře znají, přišla jednoho dne nabídka na zkoušku do Malostranské besedy: „Já jsem tenkrát dorazil na místo, a to vždy zdůrazňuji, tam žádné divadlo nebylo! V každém případě jsem na jevišti viděl zkoušet SH kvartet. A protože jsem milovník jazzu, tak mě zkoušející hudebníci doslova uchvátili a řekl jsem si, že toho chci být součástí.“ Na léta prožitá s divadelním sborem herec rád vzpomíná. V Divadle J. Cimrmana prožil 47 let a odehrál odhadem neuvěřitelných 5000 představení: „Teď už na nás chodí čtvrtá generace návštěvníků a stále je to baví. Je zajímavé, že to lidé stále kupují a pořad je to táhne do divadla. Pro nás všechny to je nepopsatelné štěstí.“

P. Brukner vystudoval průmyslovou školu, ale jak sám říká, k technickým oborům ho to nikdy nepoutalo: „Naštěstí doma si opravím co potřebuji, ovšem když vidím, že můj třináctiletý vnuk je zručnější než jsem kdy byl já, jsem rád, že jsem měl to štěstí a skončil u divadla.“ Na místním gymnáziu v Písku se herci podařilo přidružit k divadelnímu souboru pod vedením Karla Augusty. Ten byl v té době ve výkonu vojenské služby a zároveň vedl divadelní kroužek: „Já jsem tam tehdy především obsluhoval magnetofon. Ovšem pamatuji si na svou snad první roli, kdy jsem za úplné tmy stěhoval skříň z jeviště,“ zavzpomínal s úsměvem na své herecké začátky P. Brukner.

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana

Celý rozhovor Marie Retkové najdete v audiozáznamu (na začátku článku).

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.