Piráti na vlnách českého éteru zakotví od 2. listopadu na Dvojce

26. říjen 2015

Nejstarší živě vysílaná rozhlasová diskotéka v éteru u nás staví na osobnostech moderátorů. Na jejich hudebních preferencích. Nevyhýbá se ani atraktivním hostům nebo soutěžím o CD, vstupenky na koncerty nebo divadelní představení.

Noční proud je žánrově živý. Jeho hudební náplň se neřídí naprogramovaným schématem. Můžete v něm tak slyšet i hudbu, která se z běžného denního vysílání vesměs neozývá. Záleží jen na hudebním záběru moderátora.

Čeká vás tedy elegantní pop, rock, folk i blues. Vždycky v „neagresivní“ verzi pro všechny bez výraznějšího věkového omezení. Ze zkušenosti a z ohlasů v soutěžích ale víme, že Noční proud poslouchají především lidé středního věku, stejně jako senioři.

Jako z filmu Piráti na vlnách

Původní námět z 80. let se inspiroval rozhlasovým vysíláním z pirátských lodí poloviny 60. let typu Caroline či Veronica. Nebo i programem legendárního Radia Luxembourg. Představoval revoluční novum. Do té doby se hudební pořady předtáčely.

Premiéru v éteru měl 2. října 1989 (tj. těsně před listopadovou revolucí) na stanici Hvězda (dnes Radiožurnál). Po proměně Radiožurnálu ve zpravodajskou stanici Noční proud zakotvil na Regině.

Nejposlouchanější noční pořad

Měnila se i délka pořadu. Nejdřív byl dvouhodinový (23:05–1:00). Brzy si ale vynutil tříhodinový formát (23:05–2:00). Za své brzy vzala i bláhová představa, že se stane pořadem pro noční směny v nemocnicích, pro řidiče kamionů a taxikáře.


U kormidla Nočního proudu se během 26leté existence pořadu vystřídala plejáda nočních diskžokejů. Třeba Zdeněk Vrba, Jakub Jakoubek, Miloš Skalka, Honza Beneš, Jitka Benešová, Petr Salava, Oscar Gottlieb, Josef Šrámek, Martin Laštovička, Martin Vysušil, Miroslav Žbirka, Petr Šiška, Robo Grigorov, Martin Hrdinka, Hanka Kousalová či Michal Mückstein.

Pro velký úspěch napříč posluchačským spektrem pořad Noční proud zůstal výjimečným i po boomu soukromých rádií, kdy přestala mít hudební nabídka příchuť zakázaného ovoce. Byl prakticky jediným „nočním“ programem, u něhož se dala změřit poslechovost.

Silný moderátorský tým zkušených diskžokejů, hudebníků a hudebních publicistů se zformoval hned na začátku. Někteří měli i rozhlasovou praxi z Vltavy, která v té době prakticky jako jediná pravidelně ze záznamu uváděla populární hudební a hudebně-publicistické pořady typu Rytmus, 3x 60 a to stereo nebo Větrník.


Legendy Nočního proudu 2015
Lenka Filipová (zpěvačka)
Richard Müller (zpěvák)
Chinaski (skupina)
Jelen (objev roku)
Spirituál kvintet (událost roku – box 10 CD a 1 DVD k 55. narozeninám skupiny)
Rostislav Černý, Otakar Petřina a Ladislav Kantor (in memoriam)
organizátoři festivalu Czechtalent (zvláštní cena)

Noc hudebních cen

S příchodem Nočního proudu na Reginu se začaly udělovat výroční ceny zvané Legenda Nočního proudu, a to v sedmi kategoriích: zpěvačka, zpěvák, skupina, objev, hudební událost roku, Legenda in memoriam a zvláštní cena. Vždy v přímém přenosu z pražského Paláce Žofín.

Od pondělí 2. listopadu 2015 přechází Noční proud na Český rozhlas Dvojka, kde ho budete moci poslouchat noc co noc mezi půlnocí a druhou hodinou ranní. U mikrofonu pořadu se budou od pondělí do neděle střídat Martin Hrdinka, Jindra Eliáš, Miloš Skalka, Ilja Kučera ml., Jitka Benešová a Zdeněk Vrba. Lépe se snad nový den ani nedá začít!

Audiozáznamy pořadu najdete ve webovém audioarchivu Reginy.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka