Plněné dýňové květy mozzarellou
Květy je potřeba pořádně umýt, obzvlášť když je máte domácí ze zahrádky. Nohu od květu můžete nechat a smažit ji společně s květem (je taky moc dobrá). Umyté květy pak pořádně osušte a odstraňte z nich pestík. Je totiž hořký.
Těsto by nemělo být ani moc tekuté, ani moc husté a nesmí obsahovat především žmolky. Doporučujeme míchat těsto vidličkou nebo metličkou. Kvantita ingrediencí je různá, záleží na tom, kolik květů máte k dispozici.
Ingredience (na 4 porce):
čerstvé dýňové květy
mleté maso
mozzarella
sůl
pepř
hladká mouka cca 300g
olej na smažení (slunečnicový např.)
Příprava:
1. Umyjte dýňové květy, osušte je a odstraňte pestík uvnitř květu.
2. Naplňte je mozzarellou , kterou klidně trochu osolte a opepřete.
3. Připravte si těsto: cca 1/3 pytlíku mouky, trochu piva, špetka soli, do pánve nalijte olej.
4. Květy následně obalíte v těstíčku a dáte smažit do rozpáleného oleje – dozlatova (květy pravidelně otáčejte).
5. Vložte do mísy s papírem, který absorbuje olej. Jako přílohu doporučuji nové brambory
Dobrou chuť
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.