Podzimní novinky na Dvojce. Otázky a odpovědi

15. září 2014

V pondělí 15. září 2014 spustila Dvojka několik novinek ve vysílání. Jde především o změnu zvukové grafiky stanice i některých pořadů, změnu sloganu, změnu moderátorských dvojic pořadu Dobré ráno, Česko! a změnu ve stopáži pořadů Jak to vidíte?, Odpoledne s Dvojkou a Šťastnou cestu.

Chcete nahlédnout do zákulisí změn? Připravili jsme pro vás odpovědi na vaše nejčastější otázky!

Proč dochází ke změně zvukové grafiky? 

Nová zvuková grafika je návratem k tradici a zvýrazněním motivu Symfonické básně Vyšehrad Bedřicha Smetany, který provází stanici po celou dobu její existence.

 

Rozumím změně zvukové grafiky. Ale proč byly nahrazené znělky tradičních pořadů Meteor, Tobogan a Šťastnou cestu? 

Meteor
Tak, jak se za 50 let existence pořadu Meteor změnil svět vědy, tak se i nová znělka snaží reflektovat současnou podobu světa vědy a techniky. Porovnejte si sami, jak moderně teď Meteor zní. A že v mnohém vychází ze znělky původní.

0:00
/
0:00

0:00
/
0:00
 

Tobogan
Pořad je u posluchačů oblíbený svým obsahem a moderátorem Alešem Cibulkou, nikoli znělkou. Dosavadní znělka neodpovídala nynějšímu hudebnímu výrazu stanice.

0:00
/
0:00

0:00
/
0:00
 

Šťastnou cestu s Janem Rosákem
Podobně jako u Meteoru svět vědy, změnil se i svět cestování a turistiky. Parní lokomotivou už dnes pojedete těžko, stejně jako už vám dnes nedělá problémy špatně startující auto. Navíc není obsah pořadu určený pouze motoristům. Objevují se v něm reportáže ze zahraničí, pozvánky, ale i kulturní akce. Znělka tedy neodpovídala obsahu pořadu.

 

Proč používá Dvojka nový slogan? 

Slogan "Spolu je nám hezky" vychází z velmi podrobného dotazovaní mezi posluchači, z něhož vyplynulo, že původní slogan "Na vlně pohody" nebyl posluchači vnímán jednoznačně. Nový slogan lépe vystihuje jejich vztah ke své stanici. Jsme Dvojka a rádi bychom ji plnili i ve vztahu k našim posluchačům. Chceme zůstat vašimi partnery, ať už k zábavě nebo když potřebujete poradit nebo diskutovat. Chceme být ve všem spolu s vámi.

Z jaké důvodu dochází ke změně moderátorů v pořadu Dobré ráno, Česko? 

Rozhlasová stanice je živý organismus, který se neustále vyvíjí a reaguje na své okolí. Cítíme potřebu novými hlasy oslovit posluchače, kteří si k poslechu Dvojky zatím nenašli cestu. Volbou jsme si jistí a věříme, že je přijmou i stávající posluchači.

Co bude s původními moderátory? 

Jitka Lukešová a Světla Magni se objeví v podvečerních a večerních pořadech Dvojky, Jiří Holoubek bude nadále uvádět pořad Dobré ráno, Česko! a ani Pavel Kučera rozhlas neopouští. Nově bude moderovat pořady na regionální stanici.

Proč dochází k prodloužení odpoledního vysílání? 

Pro odpolední vysílání je připraveno velké množství námětů, objeví se nové rubriky a nebylo možné všechno vměstnat do stávajících tří hodin. Prodloužení o třicet minut nám umožní vám nabídnout zajímavější obsah.

To zní zajímavě, ale můj oblíbený pořad Jak to vidíte? je zkrácený o polovinu. Proč? 

Pořad Jak to vidíte? je sice o půl hodiny kratší, ale jeho scénář je postaven tak, že bude zcela vynechána hudba a zhuštěný čas poskytne více prostoru pro daná témata. Samozřejmě zůstane zachovaný prostor pro vaše telefonáty.

Vážení posluchači, pokud jste v předchozích otázkách a odpovědích nenašli to, co vás zajímá, napište nám na e-mail info@rozhlas.cz nebo volejte na infolinku 221 551 313 (8.30–17.00 hod.)

Děkujeme!

autor: Jakub Hritz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka