Posluchači hodnotili vysílání Dvojky ČRo - II. vlna průzkumu

17. březen 2011

Jak jsme před časem slíbili, zveřejňujeme druhou vlnu průzkumu reakce publika ČRo 2 na změnu programu od února 2011.

Agentura Median realizovala v týdnu 7. – 13. 3. druhou část (vlnu) průzkumu. Soubor byl sestavován kvótně tak, aby v hlavních demografických charakteristikách odpovídal publiku ČRo 2. Většinu dotazovaných tvoří pravidelní a dlouhodobí posluchači stanice: 54% poslouchá ČRo2 nejméně pět dní v týdnu a pro 64% dotázaných je ČRo2 jejich nejposlouchanější stanicí.
Výsledky 2. vlny potvrzují zjištění 1. vlny. Pokud dochází k posunu, je to pozitivním směrem.

Při posledním naladění se vysílání líbilo 76% (v předchozí vlně 69%); spíše líbilo 22% (27%); nelíbilo 2% (4%).

- Jako spíše „pohodovější“ než dříve vnímá vysílání 90% respondentů (87%);
- Změnu zaznamenalo 66% (58%);
- Z těch, kdo změnu zaznamenali, vyhovuje 70% (63%); zčásti ano, zčásti ne 25% (28%); nevyhovuje 5% (10%).
- Ve vnímání oblasti, ve které ke změně došlo, uváděli respondenti nejčastěji změnu v hudebním programu 23% (13%); na druhém místě uváděli časový posun a přesuny programů 22% (23%).
- Změnu názvu uvedlo jako pro ně důležitou změnu 2% (3%) dotázaných.
- Více než dosud chce poslouchat ČRo 2 13% (11%); stejně jako dosud 86% (86%); méně než dosud 2% (3%).


Tyto výsledky se statisticky výrazně neliší od zjištění první vlny. Podstatné však je, že posun k pozitivnějšímu hodnocení je konzistentní. Stejně tak výsledky panelu respondentů, kteří jsou dotazováni opakovaně, ukazují spíše stabilizaci původního názoru a tam, kde dochází ke změně, je to pozitivním směrem.
Stejně jako v první vlně lze konstatovat, že výrazná většina publika stanice se shoduje na pozitivním hodnocení změn a pouze malá část je k nim kritická. V současné době je zpracováván datový soubor získaný z dotazování, na jehož základě pak bude připravena zpráva za druhou vlnu.

PhDr. Václav Hradecký,
Výzkum a analytika ČRo

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.