Před odjezdem na hory se vyplatí pojistka na hloupost

9. březen 2017

Na horách se stále ještě lyžuje a řada lidí si vyráží užít zimní radovánky do skiareálů doma i v zahraničí. Ale pozor! Na sjezdovkách číhají mnohá nebezpečí, na která je dobré myslet předem.

„Při lyžování se vyplatí pojistka vlastní odpovědnosti – jak se říká pojistka na hloupost. Na svahu se může stát cokoli. Například přeceníme své schopnosti, upadneme na ledové plotně nebo někoho srazíme,“ říká právní poradce dTestu Miloš Borovička.

Murphyho zákon pojištění

Nejenže někomu můžeme nenávratně zkazit život, ale výše odškodnění stoupá i do statisícových částek. „Také když cestujeme do zahraničí, je rozhodně dobré pojistit odpovědnost i zdravotní výlohy na vysokou částku. Jakmile totiž někam letí vrtulník – a nemusíme být ani v Rakousku, stačí i Slovensko – tak je zásah horské služby velmi drahá záležitost,“ upozorňuje.

Na českých horách je naopak pojištění na zásah záchranářů zbytečné. „Máme ji poskytovanou automaticky, tedy pokud se vysloveně nevystavujeme nebezpečí, například při nějakém free ridingu mimo sjezdovky. Vždycky se ale hodí úrazová pojistka, protože z vlastní zkušenosti vím, že když ji mám, tak se nikdy nic nestane. Jakmile mi ale vypršela, tak jsem si vždycky něco zlomil,“ dodává Borovička.

Pozor na alkohol

Pokud dojde ke zranění vlivem někoho třetího a dotyčný ujede, Borovička doporučuje volat policii: „Správce areálu může pomoci, ale s ohledem na ochranu osobních údajů bude nejspíš zdrženlivý. Policii je ale poskytnout musí. Na svahu si také nezapomeňte vzít kontakt na případné svědky, protože pokud došlo ke zranění, může se jednat i o trestný čin.“

Lyžování na Hochfichtu

Rozhodně se ale nevydávejte na sjezdovku pod vlivem alkoholu. „Známe to, všichni si rádi dáme grog nebo bombardino. Ale jakmile se stane nějaká nehoda či úraz, tak jde odpovědnost za námi. Například v Itálii to policisté přísně kontrolují a může z toho být velký průšvih. Na grog se zastavte až po lyžování.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.