Příběhy slavných: Jindřich Štyrský - nenasytný umělec s nekonečným talentem

V jeho obrazech zraje a voní ovoce. Hoří lesy švédských zápalek. Taje olověné závaží a rozpadávají se voskové tváře. Skrze jeho pestrý životní příběh se dozvíte řadu věcí o době a lidech, kteří ji tvořili.

„Mým očím je stále nutno házet potravu. Polykají ji nenasytně a surově. A v noci ve spánku ji tráví,“ napsal čtyři roky před svou smrtí Jindřich Štyrský (1899–1942).

Český malíř, fotograf, grafik, ale i scénograf, nakladatel, literát, básník nebo velký propagátor erotiky přesně vystihl největší touhu: věčnou potřebu tvořit, kterou se rád nechával unášet.

Tisíc tváří

Díky svému uměleckému a organizačnímu rozpětí se tenhle všestranný umělec stal typickým představitelem meziválečné avantgardy. Byl mužem s tisíci tvářemi a nekonečným talentem.

Jeho dílo dodnes patří k tomu nejzajímavějšímu, co české umění první poloviny 20. století nabízí.

Jindřich Štyrský: Ruka, 1940

Nezval, Teige, Toyen

Skrze jeho život se můžete blíže seznámit třeba s Vítězslavem Nezvalem, Karlem Teigem, ale hlavně s Toyen, uznávanou malířkou a jeho životní Múzou.

Láska má totiž množství podob, je trýznivá a mučící, zraňující, dráždivá, složitá a výjimečná. Přesně jako osobnost Jindřicha Štyrského.

Poslouchejte od pondělí 4. do pátku 10. srpna vždy v 9:30 na Dvojce. Audia po jejich odvysílání naleznete také na konci tohoto článku nebo nově i v iRadiu.

Spustit audio