Padouch, nebo hrdina? Šedá eminence kardinál Richelieu

20. říjen 2014

Celebrity pod palbou. Fiktivní talkshow s průkopníkem nového stylu politiky a velkým mecenášem vědy a umění, kterého si ale většina lidí pamatuje jako záporáka ze Tří mušketýrů. V titulní roli muže, který je symbolem Francie v 17. století, Ilja Racek.

Účinkují: Ilja Racek a Filip Čapka
Napsala: Lucie Macháčková
Režie: Michal Bureš

Politika kardinála Richelieu upozadila morální a náboženské ohledy. Upřednostňovala raison d'État. A pragmatismus jejího vyznavače neopouštěl ani v osobním životě.

Kardinál Armand Jean du Plessis, vévoda de Richelieu, také známý pod svým titulem kardinál Richelieu (1585–1642) pocházel z malé poitouské šlechtické rodiny. Jeho otec František byl kapitánem tělesné stráže Jindřicha IV.

Místo vojáka biskupem

Richelieu se nejprve vzdělával na vojenskou dráhu. Ale pak vstoupil do stavu duchovního a stal se coby 22letý biskupem v Luçonu.

Nejdřív se chtěl stát velikým řečníkem a literárním bojovníkem za katolickou věc a spravoval své chudé biskupství velmi horlivě. Ale jeho vrozená ctižádost si brzy našla lepší cíl na politické dráze.

Muž v pozadí

Král Ludvík XIII. na něm nechával většinu rozhodnutí. Byl tak v podstatě hlavním strůjcem politiky Francie. Konsolidoval královskou moc. Rozdrtil opozici z řad francouzské šlechty a protestantů. A postupně z Francie vytvořil silný a vysoce centralizovaný stát.

Všemožně podporoval kolonizaci, zejména v Severní Americe. A oponoval mocenským snahám rakousko-španělské Habsburské dynastie. Proto taky ve třicetileté válce podpořil stranu protestantů.

autor: Český rozhlas Dvojka
Spustit audio

Související