Příběhy slavných: Slavný humorista s neveselým osudem Ephraim Kishon

25. srpen 2014

Jeho život by sám o sobě vydal na hollywoodský filmový trhák. Pohnutý osud v mládí, životní tragédie, cesta na vrchol, hned několik splněných snů a přání, obdiv a láska žen.

Maďar Ferenc Hoffmann přežil koncentrační tábor. Uprchl z pochodu smrti a po válce, vzhledem k nastupující komunistické totalitě v Maďarsku, emigroval v roce 1949 do Izraele. A získal tam státní občanství.

Později se stal nejslavnějším židovským humoristou známým jako Ephraim Kishon. Byl autorem více než 50 knih, ale psal i divadelní hry a filmové scénáře. Dokonce režíroval některé izraelské filmy.

Nejřív vůbec neznal hebrejštinu

Přestože v té době neznal jediné hebrejské písmeno, začaly se zanedlouho v izraelských novinách objevovat jeho sloupky. Nakonec tam vycházely denně po celých 32 let.

V hebrejštině napsal také přes 50 knih. Téměř stejně tolik v němčině. Čtenáře si získal neuvěřitelným nadhledem, se kterým se dokázal dívat na svět.

Nejprodávanější kniha. Hned po Bibli

Břitký humor, ironie a moudrost mu přinesly respekt a oblibu prakticky po celém světě. Jeho knihy byly přeloženy do 38 jazyků, včetně češtiny. U nás vyšlo 22 knih a všechny výtisky jsou beznadějně vyprodány. Jeho Rodinné historky jsou, údajně, nejprodávanější hebrejskou knihou. Hned po Bibli.

Kromě toho psal rozhlasové i divadelní hry a spolupracoval také s filmem. Snímek Policejní důstojník Azulai mu přinesl Zlatý glóbus a nominaci na Oscara.

Zemřel 29. ledna 2005 ve svém domě ve Švýcarsku, které mu bylo druhým domovem.

Hrají: Petr Oliva, Dagmar Čárová
Autor: Jana Soprová
Režie: Jaroslav Kodeš

Poslouchejte od pondělí 25. do pátku 30. srpna vždy v 9:30 na Dvojce. Audia po jejich odvysílání naleznete také na konci tohoto článku nebo v iRadiu.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.