Vydejte se do Sázavského kláštera splnit si největší přání

28. březen 2015

Vyhrál ten, kdo nevěřil. V Sázavském klášteře žádný bazének sice nenajdete, ale šesticípé hvězdy ano. Vidět můžete i nedostavěný gotický síňový kostel z rudého pískovce.

Pokud se vydáte do Sázavy a budete mít štěstí, stanou se vašimi průvodci kastelánka Slávka Matoušová a kněz Radim Cigánek. My ho měli a prožili jsme s nimi hodinu úžasného vysílání. A pokud jste nás v sobotu 28. března neslyšeli, můžete si Výlety s Dvojkou poslechnout v iRadiu.

Hledejte šesticípé hvězdy

Určitě to udělejte! Zajímavostí totiž mají v Sázavském klášteře opravdu hodně. Víte například, že na na gotické věži můžete najít šesticípé hvězdy? Je to tak, ale my vám neporadíme kde. Pokud je totiž najdete bez nápovědy, a budete si něco velkého přát, tak se vám to splní. Tedy pouze jednou za život. A o to vás přece nemůžeme připravit. To, že nejde o výmysl, máme navíc potvrzeno od několika návštěvníků.

Čertova brázda aneb Ďábelská legenda

Tak neváhejte a vypravte se do kláštera Sázava. Stojí to za to. Třeba budete mít štěstí a uvidíte i další zajímavost. Brázdu, kterou vyoral poustevník Prokop i s čertem.

Kdy se tam vypravit a jak se tam dostanete najdete na stránkách kláštera.

autor: Jakub Hritz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.