Radši si vzala jed, než aby zradila lidi zapojené do Anthropoidu: Osudové ženy: „teta“ Marie Moravcová

6. duben 2024

Dobrovolná sestra Červeného kříže. Před Mnichovem pomáhala lidem „bez domova“ a po Mnichovu se hned zapojila do odboje. Ubytovala Gabčíka s Kubišem. Radost nacistům ze svého zatčení ale neudělala. V dokudramatu účinkují Simona Postlerová, Dana Černá nebo Pavel Soukup. Hovoří historik Jiří Padevět.

Host: historik Jiří Padevět
Účinkují: Josef Pejchal, Tereza Dočkalová, Dana Černá, Simona Postlerová, Pavel Batěk, Pavel Soukup, Ondřej Kepka
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 21. 3. 2020

Marie Moravcová se narodila roku 1898 v rodině pražského žižkovského obchodníka Kouřila. Ve 20 letech se provdala za železničního zaměstnance Aloise Moravce. Byl o 11 let starší. Za devět měsíců se jim narodil syn Miroslav a o necelé tři roky později syn Vlastimil, zvaný Aťa.

Vždy se starala o druhé

Moravcovi byli vlasteneckou rodinou. Zapojili se do činnosti husitské církve a Marie působila jako dobrovolná sestra Československého červeného kříže. Pomoc a starost o druhé, která jí byla vlastní, se projevila již na podzim roku 1938 po mnichovské dohodě.

Právě tehdy do vnitrozemí putovali čeští obyvatelé ze Sudet, ze kterých se stali rázem lidé bez domova. Marie Moravcová založila na žižkovské farnosti sociální odbor a lidem „bez domova“ nezištně pomáhala. Předělem v jejím životě se stala německá okupace. Ona se ale bez váhání zapojila do odboje.

Byt Moravcových byl klíčový

Byt Moravcových v pražské Biskupcově ulici č. 7 na Žižkově se stal místem, které bylo pro pomoc parašutistům z Velké Británie klíčovým. Starala se o ně, prala jim, vařila, sháněla potraviny, vyřizovala vzkazy, někteří tam i přespávali, ostatně říkali jí „teta“.

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha ale rozpoutal nacistický teror. Zradou parašutisty Karla Čurdy se nacisté dostali k síti adres a jmen odbojářů. Patřili mezi ně i Moravcovi. Gestapo do jejich bytu vtrhlo 17. června roku 1942 po 4. hodině ranní.

Nepřežil nikdo z rodiny

Marie věděla, že ji čekají výslechy a týrání. Podařilo se jí ale dostat na toaletu, kde spolkla ampuli s jedem. Nedožila se ani svých 44 let. Nepřežil ani nikdo z její rodiny. Starší syn zahynul v roce 1944 jako pilot RAF při havárii svého spitfiru, manžel Alois a syn Aťa byli popraveni v říjnu roku 1942 v Mauthausenu.

Neohroženost, statečnost, odhodlání a vlastenectví Marie Moravcové, stejně jako dalších odbojářů, je to, na co bychom neměli zapomenout.

autor: ide
Spustit audio

Související