Saint-Exupéryho Malý princ, Höger v Dickensovi nebo Jakub a jeho pán s Lasicou a Satinským. Vánoční programové tipy

18. prosinec 2017

„Co je důležité, je očím neviditelné.“ Vybrali jsme pro vás to nejzajímavější s rozhlasového programu. Ale vlastně celý sváteční vánoční program jsme se snažili připravit tak, abychom se s vámi posluchači „viděli srdcem“.

„Prosím pěkně, nakresli mi beránka,“ říká Malý princ, když se poprvé setká uprostřed pouště s letcem Antoinem de Saint-Exupérym. A ústy Eduarda Cupáka to řekne i o letošních Vánocích na Dvojce. První díl šestidílné četby z roku 1982 (režie Miroslav Šváb) poslouchejte na Štědrý den v 10:15. A pak každý další den ve stejný čas nový díl až do pátku 29. prosince.

Dickens i Kundera

To ale nebude jediný skvost rozhlasového archivu. Na Štědrý den odpoledne v 16:00 můžete poslouchat první díl dramatizace Skvělých vyhlídek Charlese Dickense z roku 1971 (režie Josef Henke, hlavní role Karel Höger). Napínavý příběh sirotka Pipa poběží až do pondělí 1. ledna.

A přímo o Štědrém večeru ve 20:00 poslouchejte unikátní rozhlasovou adaptaci divadelní hry Milana Kundery Jakub a jeho pán. Hru v roce 1996 pro rozhlas upravil a zrežíroval Milan Lasica. Spolu s Juliem Satinským ztvárnili i hlavní role. A pozor: kvůli autorským právům záznamy hry NEBUDE V AUDIOARCHIVU na webu.

Premiérové pohádky

Dvojka tradičně o Vánocích přináší premiéry rozhlasových pohádek. Na Štědrý den to bude Pohádka pro Helenku Terezy Verecké, ve které se přímo od jedné štědrovečerní večeře začne odvíjet snový příběh plný fantazie i napětí o hledání skutečného smyslu dárků i znovuobjevování vlastního dětství. V režii Jaroslava Kodeše uslyšíte v hlavní roli maminky Danu Černou.

V pondělí 25. prosince nabídne Dvojka pohádku Šárky Koskové Břicho Radegasta. Příběh z Valašska vypráví o souboji lakoty a poctivosti, lásky a zloby. V režii Dimitrije Dudíka si hlavní role s očividnou chutí zahráli Josef Somr, Pavel Zedníček, Marek Holý a Klára Suchá. Poetickou hudbu, inspirovanou valašským folklórem, složil a nahrál Tomáš Kočko.

Tomáš Kočko & ORCHESTR

Vánoční tradice a folklor

Setkávání se s folklórem bude dalším výrazným prvkem svátečního vysílání. V časném dopoledni Štědrého dne poslouchejte mimořádné hodinové vydání pořadu Folklórní notování, které společně připravili všichni jeho pravidelní autoři Magdalena Múčková, Jan Rokyta, Zdeněk Vejvoda a Josef Kuneš.

O den později ve stejném čase pozve Karel Špalek posluchače na poetickou reportážní cestu za proslulými domácími betlémy v Třešti, jejichž tradice se už po staletí předává z generace na generaci. V úterý 26. prosince krátce po jedenácté hodině nahlédne Jana Davidová se spisovatelkou Kamilou Skopovou do adventních kuchařských receptů a zvyklostí.

Za světem starých kuchyní se vydá i Světlana Lavičková na Štědrý den ve 14:30 do Betlémské kaple. O den později ve stejném čase se Daniela Brůhová vydá na Vánoční cestu za jmelím a na Štěpána vás vezme Eliška Pilařová na koledu po krkonošských chalupách. Dozvíte se, jak se dělá „moumelich“ a „devítipodlahová bába“, formanský „cvíbach“, tradiční „hubník“ i prastarý recept na vánočku.

Vánoční hudba

Vánoční program Dvojky bude i plný hudby v široké škále jejích podob a žánrů. V poledním čase 25. prosince poslouchejte záznam Vánočního koncertu Českého rozhlasu a Rozhlasu a televize Slovenska. 26. prosince pak záznam mimořádně úspěšného koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu se sólistou Adamem Plachetkou ze světa slavných muzikálových melodií.

Marek Eben

O hudbu, kterou má o Vánocích ráda, se s posluchači podělí Pavlína Filipovská v pondělí a v úterý vždy po 17:00. Podobně se se svými hudebními láskami svěří na Štědrý den v 18:00 chirurg a onkolog Josef Koutecký. Mimořádná sváteční vydání svých pravidelných večerních hudebních pořadů připravili i Jiří Černý a Miloš Skalka.

Hrát se bude i v Lenošce Iva Šmoldase s Markem Ebenem a klavíristou Martinem Kasíkem v pondělí 25. prosince od 11:00. A na hudbu pochopitelně přijde řeč i v exkluzívním dokumentu Dana Moravce Život není pes, věnovaném životnímu jubileu Marty Kubišové. Poslouchejte na Štědrý den po 22:00.

Marta Kubišová na židli

A ještě 26. prosince v podvečer si záznamem závěrečného Večera splněných přání můžete připomenout projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

autor: Libor Vacek
Spustit audio