Snem Olgy Špátové je hraný film. Bojí se ale ztráty pravdivosti

25. říjen 2014

Filmový dokument. Žádné pozlátko, žádná faleš. Život takový, jaký je. Mnohdy krutý, ale pravdivý. Talentovaná režisérka a kameramanka Olga Špátová, dcera slavných rodičů, sbírá za své dokumenty ocenění.

Do studia Dvojky přišla Olga Špátová v den nedožitých 82. narozenin svého otce Jana. Přístup ke smrti má mladá dokumentaristka.

Smrt považuje za součást života

„Existuje začátek a měl by existovat konec,“ říkal její otec. Při vzpomínkách na něho se tomuto tématu nevyhýbá. Naopak.

Nepovažuje za správné, že se před dětmi nemluví o smrti. Že je rodiče neberou s sebou na pohřby příbuzných. Že se před nimi tváří, jako by smrt neexistovala… Nečekaný začátek dopoledního vysílání.

Profese rodičů jí připadala jako hra

Na natáčení jako dítě nikdy nebyla. Odmalička se ale účastnila diskusí rodičů o práci, kterou vnímala jako úžasně zábavnou a tvořivou hru.

S maminkou, významnou režisérkou Olgou Sommerovou, vedla dlouhé dialogy. Časem se změnily v ryze ženské hovory, hodny autentického záznamu…

Dokument jí zkrátka učaroval. Ve svých 30 letech už má na svém kontě řadu úspěchů a ocenění. Jejím snem je natočit hraný film. Ale bojí se ztráty pravdivosti…

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Hana Švejnohová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.