Šťouchaná buchta dle paní Lídy Tmějové

Někdy je kapka alkoholu při pečení vyloženě nezbytná... Zkuste tenhle koláč třeba na oslavu svátku nebo místo narozeninového dortu.

Budete potřebovat:

2 vejce celá
1 hrnek cukr krupice
vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnečku mléka
prášek do pečiva
rum
polevková lžíce oleje

Postup:

1. Vyšleháte směs z vajec, krupicového a vanilkového cukru, oleje, mléka, polohrubé mouky a prášku do pečiva. Přidat můžete i citrónovou kůru a šťávu.

2. Výsledkem by měla být polotuhá konzistence vhodná k rozetření na plech s vyšším okrajem.

3. Vložíte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečete cca 20minut. Je dobré občas do trouby nahlédnout. (Ale i do chytrého člověka.)

4. Ještě do horké buchty uděláte obrácenou vařečkou otvory a do nich naléváte rum. Po kapkách, pozor!

5. Nakonec rozpustíte jeden 100% tuk a 3 čokolády na vaření smícháte, čímž vznikne poleva a tou ty rumem vonící otvůrky zalijete.

6. Buchtu prosypete kokosem.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio