Tajná blízká přítelkyně Bedřicha Smetany. Osudové ženy: Fröjda Benecke

23. březen 2024

Jejich vztah je dodnes obestřen tajemstvím. Všechno, co víme, vyplývá z jejich korespondence a věnování skladby, do které Bedřich Smetana zakomponoval písmena jejího jména. Fröjda Benecke (1836−1923) se narodila s příjmením Gumpertová. Se Smetanou se setkala při jeho švédské koncertní cestě, na kterou odjel na podzim 1856. Okouzlila ho po prvním setkání.

Host: publicistka Milena Štráfeldová
Účinkují: Petr Buchta, Daniel Bambas, Václav Neužil, Lucie Juřičková, Miroslav Huška
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 5. 1. 2018

Smetanovou soukromou žačkou, blízkou přítelkyní a ctitelkou se stala už coby manželka švédského velkoobchodníka. Rozhodně se nejednalo o formální vztah učitele a žákyně z vyšších společenských vrstev.

Podle publicistky Mileny Štráfeldové ale všechno, co víme, vyplývá pouze z jejich korespondence. „Je si přitom třeba uvědomit, že dopisová kultura 19. století byla pochopitelně jiná než dnes. My si píšeme velmi stroze, ale v 19. století si lidé dopisovali podle úplně jiných pravidel.“

Smetanovy lásky

Bedřich Smetana byl člověk horkého temperamentu, který patrně zdědil po otci. Nejrůznější lásky jej provázely už od 16 let. Alespoň o tom psal ve svých denících. „Vztah“ Smetany s Fröjdou Benecke trval (s přestávkami) celý život, přestože byl dvakrát ženatý.

Fröjda zasáhla do jeho života i v době, kdy ho potkaly vážné zdravotní problémy a nakonec ohluchl. Dokonce zorganizovala sbírku na špičkovou léčbu v Evropě, která mu už ale nedokázala pomoci.

Do Prahy přijela až po jeho smrti

Do Prahy poprvé přijela až v roce 1904, po jeho smrti. Pamětníci na ni vzpomínali jako na „svěží starou dámu“. Zemřela ve Švédsku roku 1923. Bylo jí 87 let. „Byla velkým inspiračním zdrojem pro Bedřicha Smetanu v jeho švédském období, které ale tady málo doceňujeme,“ domnívá se publicistka.

„Tehdy začal být ceněným a váženým hudebním skladatelem. Jejich vztah ale zůstane obestřen tajemstvím, přestože žádná data prostě nemáme. Každopádně pro Smetanu to byla zcela určitě jedna z nejvýznamnějších žen života,“ dodává.

autor: ide
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.