Ten polibek jsem chtěla já… Tys byla u zrodu naší lásky, prozradila fotografka moderátorce

5. září 2015

Ona fotografka, scénografka, výtvarnice, herečka, režisérka i producentka. On architekt, designér a taky fotograf. Zlatuše Josefa a Rostislav Maria Müller jsou renesančně všestranní. Ale jejich společnou láskou je baroko.

Spolu mají syna jménem Amon Re a dceru Elektru. Pes se jmenuje Typus Maximus Fleo. Není divu, že manželský pár má slabost pro velkoryse zdobné až pitoreskní baroko. Společně už léta neúnavně oživují období, které v Praze zanechalo mimořádně hlubokou stopu.

Na konci zimy pořádají karneval, přes léto festival s názvem Opera Barocca. Není to jen festival barokní hudby, ale všeho, co k ní patří: kostýmy, masky, světla, vůně, chutě, projížďky kočárem... Celá atmosféra té doby.

První polibek přenechala modelce

Při pohledu na fotografie staré 20 let si postupně vybavovali vzpomínky dávno zapadlé. „Podívejte, jak byl krásný! Už tehdy vypadal jako božský kníže... i v té čepici!“ jásala Zlatuše na adresu svého muže.

„Ten polibek jsem toužila dostat já, tak jsem si ho transformovala přes tebe. Tys byla v tom kožichu u zrodu naší lásky,“ přiznala po letech fotografka moderátorce.

Lásku zažehla mrkev

„Chtěla jsem mít Rostislava nablízku a předvést mu, jak pracuji. Proto jsem ho tenkrát pozvala i k fotografování v jednom pražském kožešnictví. Byla jsem do něj strašně zamilovaná, byl tak nádherný...“ I Rostislav ale prokázal, jak dobře mu slouží paměť.

Vylovil z ní téměř přesná data i události kolem jejich seznámení v klubu Radost. Zlatuše chtěla upoutat jeho pozornost a zpívala do salátu, který byl součástí zeleninového bufetu. On však nehnul brvou: „Spletla jste se, slečno, není vás slyšet. Tady máte mikrofon.“ A podal jí mrkev.

Měsíc v budoáru

Od té chvíle už s ním chtěla zůstat navždy. Měsíc prý tehdy nevycházeli z domu. A jak to mezi nimi funguje celých 20 let? Všechno přijímají tak, jak to samo přichází. Děti, práci, nabídky, úspěch i zklamání. Rostislav přináší koncepční nápady, Zlatuše všechno zařídí a Rostislav pak jen dotáhne detaily.

Středobodem jejich světa je Clam-Gallasův palác v Husově ulici, kousek od Karlova mostu. Tam mají svůj „boudoir“ plný barokních kostýmů a rekvizit a spolu s nimi dávají možnost vrátit se v čase každému, kdo po tom zatouží. Aspoň na chvíli.

Víte, co to je Pooh-Yiih? A že stříkala i krev? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Hana Švejnohová
Spustit audio