Test olivových olejů: Zbytky větviček i červíků aneb Co všechno odhalí cvičený jazyk

4. květen 2017

Olivový olej je jako víno. Při jeho degustaci vycvičený jazyk rozpozná neuvěřitelné detaily, jako třeba stáří a čistotu rohoží použitých při jeho lisování, stopy větviček v olivách nebo v horším případě i různých červíků.

Stejně jako u vína pak platí, že neexistuje žádná univerzálně správná chuť. „Klidně může být i štiplavý nebo hořký a nemusí to být vada. Souvisí to s tím, jaké olivy byly na jeho výrobu použity – jak byly zralé, kde rostly, jaké bylo ten rok počasí nebo o jakou jde odrůdu,“ vysvětluje redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Zkušený degustátor podle ochutnávky pozná, do jaké skupiny daný olej spadá. Jsou celkem čtyři – od extra panenského až po olej vzniklý louhováním olivové drtě. Jinými slovy zbytků po lisování olejů vyšších tříd.


Výsledky testu
Prvenství v testu, který dTestu prováděl už před pěti lety, uhájil olivový olej značky Albert Quality. Na druhém místě se umístil olivový olej Borges a na třetím místě skončil olivový olej Ondoliva.
Nejníže byl hodnocen olej značky Bellucino, především kvůli nižší šetrnosti při výrobě. Ani ten ale nezklamal.


Druhy olivových olejů:
1. Extra panenský olivový olej
Vyrábí se pouze lisováním, a to z oliv výběrové jakosti.
2. Panenský olivový olej
Vyrábí se opět pouze lisováním, ale na kvalitu použitých oliv nejsou kladeny tak přísné požadavky.
3. Olivový olej
Obsahuje rafinovaný olivový olej, který se získává chemickým zpracováním vylisovaného oleje, aby se zbavil všech těkavých složek. Rafinovaný olej nemá vůni a je v něm nižší obsah tolik ceněných živin.
4. Olej z pokrutin
Vyrábí se lisováním i chemickou extrakcí, a to vylouhováním oleje ze zbytků drtě vzniklé po lisování olejů vyšších tříd.

Příliš drahý na smažení

Často zaznívá otázka, zda je vhodné na olivovém oleji smažit. Jak to tedy je?

„Ani na extra panenském oleji není chybou smažit. Otázkou ale je, jestli se to vyplatí, protože takový olej je neuvěřitelně drahý a smažením z něho odstraníte vše, kvůli čemu si ho ceníme,“ zdůrazňuje redaktor.

V každém případě není pravdou, že by se olivový olej snadněji přepaloval. Spíš kvůli naší peněžence bychom měli použít levnější olej.

Skladovat v temnu a chladu

Olivovému oleji škodí světlo a teplo, lepší je proto v obchodě volit ty, které jsou v co nejméně průhledných lahvích. Po otevření by se olej měl skladovat zásadně v ledničce – sice ztuhne, ale kvalitě to neuškodí.

Při nákupu je také třeba si ohlídat název a označení jedné ze čtyř základních kategorií (viz tabulka). Na lahvi také naleznemen zemi původu a samozřejmě datum minimální trvanlivosti:

„Po jejím uplynutí nemusí být potravina nutně nebezpečná, před použitím ho ale doporučuji zkontrolovat, jestli stále voní a nemá nějakou chuťovou vadu.“

Za kvalitu se (ne)platí

Časopis dTest poslal 17 nejběžnějších značek do laboratoře přímo k italským specialistům a z výsledků vyčetl velmi příjemnou zprávu. Za dobrý olej není nutné příliš připlácet a všechny splnily zákonné normy.

Na rozpálenou pánev kápneme olivový olej a přidáme na kostičky nakrájené chorizo a oloupaný nadrobno nakrájený zázvor, mrkev a řapíkatý celer. Poté přidáme oloupané fazolky

A ty jsou mimořádně přísné, neexistuje jiná potravina, na kterou by bylo stanoveno takové množství kvalitativních požadavků. Je to dané tím, že olivový olej velmi prospívá lidskému organismu a z toho vyplývá i jeho vyšší cena.

Testy odhalí vše

Ta dříve některé výrobce sváděla k různému šizení a pančování, a proto bylo třeba zavést kontrolní mechanismy, jak to odhalit.

Při zkouškách se prověřuje, jestli je olej vyroben jen z oliv, které byly řádné jakosti a zralosti, a zda do něho nebyl přimíchán nějaký jiný olej. A to nejen ten olivový nižší třídy, ale třeba i řepkový nebo slunečnicový. Testy to spolehlivě odhalí.

Spustit audio