To nejlepší z Ladislava Smoljaka v audioarchivu Dvojky. Smoljak vs. Hus, Havel nebo rodičovství

11. červen 2015

V sobotu 6. června 2015 uplynulo pět let od smrti Ladislava Smoljaka. Jednoho z otců českého fenoménu Járy Cimrmana jste si mohli připomenout ve vysílání Dvojky. Teď jsme za vás probrali náš audioarchiv iRadio volně přístupný na webu.

Sám Ladislav Smoljak byl několikrát hostem s velkým H (protože v Hostu do domu) přímo na Dvojce. V listopadu roku 2008 například mluvil o tehdejší premiéře cimrmanovské hry České nebe.

Jemu samotnému tehdy do odchodu do literárního nebe zbývaly pouhé dva roky. Celý nesestříhaný rozhovor poslouchejte zde.

Smoljak a Hus

„My ty národní veličiny, jako byl Hus, Komenský, Palacký, ctíme. Ale nemáme k nim úctu, která by byla jenom slzavá. Už se nad nimi dovedeme i smát,“ svěřuje se tam. „On se dá opravdu udělat humor i z takové tragédie jako bylo upálení mistra Jana Husa, protože ta vzdálenost od historické události je téměř 600 let. Ten Hus mezi lidmi žije z 99 % už jen jako mýtus. Už v něm necítíme tu živou trpící postavu.“

Smoljak sám o Husovi napsal hru Hus: Alia minora Kostnického koncilu. O její pražské premiéře v Divadle Na Zábradlí přišel na Dvojku popovídat v roce 2009 Vladimíru Krocovi. Celý rozhovor poslouchejte zde.

Smoljak a Havel

Úplně nejstarší nesestříhaný audiozáznam s Ladislavem Smoljakem v našem webovém audioarchivu ale pochází z roku 2006. Tehdy se například rozhovořil o spolupráci s Václavem Havlem. Celý rozhovor poslouchejte zde.

Smoljak a adoptivní otec

Když Tomáš Černý připravoval Studio Retro právě na 6. června 2015, den pětileteléto výroší smrti Ladislava Smoljaka, objevil v archivu Smoljakův rozhovor s novinářem Otou Nutzem. Rozhovor najdete zde (v čase 16:45).

Robert Tamchyna si zase kdysi s Ladislavem Smoljakem povídal o pedagogických základech. Poslouchejte zde (v čase 32:50). A víte, že byl Ladislav Smoljak adoptivním rodičem? Prozradil to v roce 2006 v Toboganu.

autor: rota
Spustit audio

Související