Top 5 nejzajímavějších objevů, pokusů nebo vědeckých projektů roku 2015 podle posluchačů Meteoru

13. leden 2016

Hloupnutí lidstva. „Nový“ druh člověka. Nebo třeba zapojení se do georeferencování. Co vás na webu Meteoru zaujalo nejvíc?

Články s objevy, pokusy a projekty řadíme vzestupně. Žebříček je vypracovaný na základě statistik čtenosti. Ovlivňujete ho tak pouze vy.

5. místo

Opravdu lidstvo hloupne?

Lidé byli nejchytřejší před 2500 lety, od té doby to s námi jde z kopce… Tvrdí to americký genetik Gerald Crabtree.

Díky medicíně a snazším životním podmínkám podle něj přežívají i lidé, kteří by dříve neměli šanci. Co si o tom myslí významný český genetik a mikrobiolog profesor Václav Pačes?

4. místo

Vědci objevili nový druh člověka. Ale něco tady nehraje

Sestavená lebka člověka Homo naledi

Hluboko v jihoafrické jeskyni se skrývá obrovské množství prastarých lidských kostí. Archeologové mluví o člověku hvězdném (Homo naladi). Na místě byl i dr. Lukáš Friedl ze Západočeské univerzity.

Kosterní pozůstatky vypovídají o lecčems, avšak objevu chybí pro vědu nejzásadnější informace: kdy tito lidé žili. Objevitelský tým je nedokázal datovat. A další záhadou je, jak dobře jsou kosti zachované.

3. místo

Máte rádi historické mapy? Pomozte je prozkoumat!

Na starých mapách není snadné poznat, jakou část území zobrazují. Navíc je map tolik, že je profesionálové nestíhají identifikovat. Připravili tedy software umožňující každému, kdo má přístup k internetu, snadným a intuitivním způsobem digitalizované staré mapy umísťovat. A vyzvali vás k účasti.

2. místo

Kde hledat informace o počasí - meteorologické odkazy

Meteorolog Martin Novák v Meteoru uvedl několik příkladů webových stránek, které vám skvěle poslouží jako zdroje informací o počasí. Článek uvádí i ty, které se do vysílání nevešly.

1. místo

Vlci se vracejí do Čech. Nebojte se a nepomlouvejte je!

vlk

Vlčí vytí jsme v Čechách neslyšeli téměř 200 let. V posledních letech se tu vlci znovu zabydlují. Meteor pátral po tom, co je k nám vábí. Biolog Jan Andreska se ale taky pozastavil nad tím, jak jsou u nás vlci diskriminovaní.

Další zajímavé články, audia a videa najdete každý týden přímo na stránkách Meteoru.

autor: rota
Spustit audio