Unikátní záznamy k Werichovskému výročí. Probrali jsme se za vás rozhlasovým archivem iRadio!

6. únor 2015

Dnes by Jan Werich oslavil 110. narozeniny. K jeho životu a dílu je asi zbytečné cokoli dodávat. Poslechněte si přímo jeho. Z iRadia jsme pro vás vybrali perličky, uniktání záznamy i zajímavé objevy.

Poslouchňete si: Vážený pane Werichu

Studio Retro nedávno odvysílalo střihovou archivní koláž Roberta Tamchyny Vážený pane Werichu. V záznamu uslyšíte i pořad Anny Hostomské Hudba, kterou má rád. Moderuje Tomáš Černý.


Kompletní dosud nikdy nevysílaná nahrávka Mikrofóra z roku 1968, kde Jan Werich odpovídal na telefonické dotazy posluchačů. Záznam byl objeven v pozůstalosti někdejšího rozhlasového redaktora a dramaturga Bohumila Koláře, který si toto Mikrofórum nahrál doma na Sonet Duo. Český rozhlas nahrávku získal po 47 letech od Kolářovy dcery Markéty Kolářové.

Poslechněte si: Černošský Pán Bůh a páni Izraelité

Ondřej Suchý kdysi v pořadu Padesátník představil dvě prakticky neznámé nahrávky z konce 50. let – četbu Jana Wericha z knihy Černošský Pán Bůh a páni Izraelité. Kromě toho ale v záznamech pořadu uslyšíte Jana Wericha vyprávět anekdotu nebo číst trochu zapomenutou povídku Jaroslava Haška.

Čtěte také

Poslechněte si: Válečná propaganda v Meteoru

Ve vesmíru existuje planetka, která nese jméno Voskovec-Werich 2418. Populárně-vědecký magazín Meteor se ale spíše než té planetce věnoval vztahu Voskovce a Wericha k válečné propagandě.


Příběhy slavných:
Jan Werich

Poslechněte si: Newyorská emigrace

Zážitky Voskovce a Wericha z pobytu v USA odvysílal pořad Devadesátka. Rozhovory Voskovce s Werichem po návratu z exilu v roce 1945 připomenou jejich velmi vážnou polohu po dlouhém odloučení.

V archivu pořadu Rádio na kolečkách naleznete i spontánní Werichovo vyprávění při chvílích oddechu uprostřed četby nebo listování ve Werichově korespondenci. Přiblíží vám i atmosféru mobilizace roku 1938, kdy se Jan Werich proměnil v dobrovolného taxikáře a svážel rukující.

Poslechněte si: Táto, povídej!

Jan Werich

Kousky z vyprávění Jany Werichové zazněly několikrát v pořadu Tajuplný ostrov. Spolu s legendárním Gramotingltanglem, forbínami V+W, slavnými pasážemi z Divotvorného hrnce, s nesmrtelnými Ježkovými melodiemi anebo dokonce s překvapivým „interview“ Jana Wericha a Jiřího Suchého: Dialog z trezoru.

Archivní skvosty

Náš archiv je skutečně plný nejrůznějších drobných črt. Jan Werich o rybaření. O vztahu k čínštině nebo Paříži. Anebo rovnou k Williamu Shakespearovi.

Poslechněte si ukázky z jeho CD Velké maličkosti a taky nejrůznější drobné výstupy v Klub komiků a klaunů. Dramatizace rozhlasové „hádanky“ Kdy to bylo? týkající se Osvobozeného divadla je téměř legendární.

Kompletní nabídku pořadů Dvojky s audiozáznamy vztahujícími se k Janu Werichovi najdete v iRadiu.

autor: rota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.