Velcí herci zpívají malým dětem. Projekt na podporu dětské onkologie chce slovenská hudebnice rozjet i v Řecku

25. srpen 2014

Sisa Michalidesová, známá slovenská skladatelka, flétnistka a hudebnice, herečka a spisovatelka, se vydala do Řecka hledat své kořeny. Při tom zjistila, že v Řecku nenarazila na žádnou kvalitní hudbu pro děti, a tak se rozhodla, že to napraví.

„Mám takové jméno Sisa Michalidesové a otec mi neustále říkal, že bychom měli vyzkoumat, odkud pochází naše kořeny. Dokonce na Kypru byl jeden ministr jménem Michalides. Tak jsem se rozhodla to zjistit a teď jsem ráda, že jsem tady. Dokonce mi tu někteří říkají, že to jméno je podobné jejich jménům.“

Po několika týdnech hledání sice Sisa nenašla své kořeny, ale objevila kouzlo země svých předků. „Mně se tu tak zalíbilo, že jsem zapomněla, proč jsem sem přijela. Takže zatím zkoumám ostrov a možná mám i indicie, kde bych to jméno našla, ale je to těžké.“

Dobrá hudba pro děti

Při svém putování objevila mnoho řecké muziky a zjistila, že dobrá hudba se v Řecku dělá jen pro dospělé. Ne pro děti. A protože má za sebou velký projekt pro děti na Slovensku i v Čechách, rozhodla se udělat něco podobného i v Řecku.

„V projektu Velcí herci malým dětem zpívali nejznámější herci na Slovensku a v Čechách,“ popisuje. Výtěžek z CD, na kterých se objevili například Zuzana Kronerová, Milan Lasica, Marian Labuda nebo Jiří Lábus, Ivana Chýlková, Jiří Bartoška a Martin Dejdar, putoval na dětskou onkologii. Činil 25 000 eur.

„Potřebovala bych najít člověka, který by to zorganizoval,“ vysvětluje Sisa, jak si projekt představuje v Řecku. „Můžu to i změnit. Může to nazpívat zpěvák. Asi se tu nedostanu k řeckým hercům.“

Písničky mají různý styl. „Je tam jazz, flamenco, klasika, jazzrock, sola, nerada zjednudušuji muziku pro děti. Jsou tam velmi dobré texty, tak bych chtěla i zdejším lidem přiblížit dobrou muziku. Mám ráda, když je to pro děti i pro dospělé.“

Těžká nemoc a pomoc dětem

Stejně jako v předešlém projektu i tentokrát by chtěla, aby vytěžené peníze šly na řeckou dětskou onkologii. Jako mladá dívka totiž sama těžce onemocněla a léčila se na dětské onkologii. Od té doby dětských onkologiím pomáhá a dětem se snaží dělat radost, i když vlastní zatím nemá.

„Mám ráda Sisiny písničky a zpívám si je v češtině i slovenštině a hraju přitom na klavír,“ vypráví devítiletá Čecho-Řekyně Ofélie. „Posílá mi dokonce přes YouTube videa, jak písničky nazpívala. Takže to má význam,“ usmívá se Sisa potěšeně.

autor: Pavla Smetanová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.